Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 416
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

że osłonki fibrusowe lepiej stosować do kiełbas wędzonych a następnie obsuszanych bo ta osłonka ładnie obkurcza się na suszonej kiełbasie ?

.

Generalnie osłonki fibrus stosuje się do kiełbas które będą plasterkowane .Takie dobrej jakości osłonki bez trudu można ściągnąć z wędlin parzonych , wędzonych i podsuszanych, bez zadzierania powierzchni batonów

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230571
Udostępnij na innych stronach

ja jestem nowicjuszem w produkcji wędlin i przyznam że salcesonu jeszcze nigdy nie robiłem

To je zasól i do lodówki... a jak się''naumisz'' wtedy jak znalazł. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230579
Udostępnij na innych stronach

To je zasól i do lodówki... a jak się''naumisz'' wtedy jak znalazł

Sorki, ale po co solić jak są zamrożone ?

Kiedy będą potrzebne rozmrozić w lodówce, oczyścić, jeśli będzie taka potrzeba, wypłukać i zużyć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230584
Udostępnij na innych stronach

Ja bym tych żołądków nie rozmrażał tylko takie zamrożone wrzucił do zamrażarki.W lodówce się rozmrożą i mimo zasolenia mogą się zepsuć.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230647
Udostępnij na innych stronach

W lodówce się rozmrożą i mimo zasolenia mogą się zepsuć.

Chyba nie ma takiej opcji, jak dobrze nasolone.Kiedyś zapomniałem o zasolonym żołądku leżącym w składówce i do dziś go nie wyrzucam patrząć jak się dalej ma :grin:

Pomimo półtorarocznego leżenia poza lodówką nie wygląda najgorzej, jest miękki, nie śmierdzi.Nie będę go używał a trzymam tylko dlatego żeby zobaczyć jak długo wytrzyma :grin: :lol:

 

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230648
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś zapomniałem o zasolonym żołądku leżącym w składówce

Gonzo .Kolega ma zamrożone nic o zasoleniu nie pisał.Twój był zasolony niemrożony.Wydaje mi się ,że jak da je do lodówki i jeszcze je zasoli to się rozmrożą niepotrzebnie i mogą być kłopoty.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230649
Udostępnij na innych stronach

Kolega ma zamrożone nic o zasoleniu nie pisał

Arkadiuszu ja też bym nie rozmrażał, chociaż jak są zamrożone w jednej bryle to i tak kolega musi trochę rozmrozić, żeby je oddzielić.Co do rozmrożenia i zasolenia to odniosłem się do Twoich słów

mimo zasolenia mogą się zepsuć.

Pozdrawiam :wink:

P.S. Edytowałem aby poprawić z jenej na jednej.To tak dla wiadomości, wiecie kogo :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230650
Udostępnij na innych stronach

Podsumowując.

1.Jak się da to nie rozmrażać

2.Jak trzeba porozdzielać to lekko rozmrozić zasolić i z powrotem zamrozić

 

Pozdrawiam :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230651
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze lepiej jelita wytrzymują przechowywanie, kiedy są zalane mocną solanką.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230657
Udostępnij na innych stronach

Gonzo nie chcę Cię zasmucać, ale ten żołądek w takiej ilości soli pokona nas wszystkich :grin:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230670
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Kupiłem trochę jelit baranich, niestety na opakowaniu jest termin przydatności do 14.11.12, co z takim bublem zrobić przechowywać normalnie w lodówce czy zamrozić?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233060
Udostępnij na innych stronach

termin przydatności do 14.11.12,

Wczoraj robiłam kabanosy z jelit o terminie przydatności luty b.r.

Sprawują się nadal tak jak nowe.

Przechowywane są w lekko wilgotnej soli.

W dodatku te jelita są po przejściach :grin: ; przeżyły awarię lodówki w piwnicy, w temperaturze ok. 14 st.C, przez pięć dni.

Nabijałam 8kg farszu i zaliczyłam jedno pęknięcie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233097
Udostępnij na innych stronach

Nabijałam 8kg farszu i zaliczyłam jedno pęknięcie.

Też bym tak chciał. :smile:

Jestem chory jak mam nabijać w baranie jelita. :devil:

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233172
Udostępnij na innych stronach

Data przydatności dla jelit jest umowna.

Dobrze przechowywane wytrzymią i z 5 lat.

 

Podobnie jak z solą ile mam wpisać 1000 lat czy nieskończoność :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233174
Udostępnij na innych stronach

Jestem chory jak mam nabijać w baranie jelita.

 

Nie jest tak źle . Musisz opanować samemu . Jelita jakie są to wiemy , trochę treningu i będziesz to robił z przyjemnością . Bardzo ważną rzeczą jest dobranie średnicy lejka do średnicy jelit . Lejek nie może być za gruby .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233176
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ważną rzeczą jest dobranie średnicy lejka do średnicy jelit . Lejek nie może być za gruby .

I te słowa powinny być napisane tłustą czcionką :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233191
Udostępnij na innych stronach

WITAM

Chcialbym sie spytac , czy jest sens uzywac jelita kalogenowe do bialej kielbasy . Ostatnio gdy nadziewalem kielbase biala w naturalne jelita , po sparzeniu oslonki byly twarde i i mialy pomimo nocnego moczenia i przelewania lekko wyczowalny zapach jelit , ktorego niespecjalnie toleruja domownicy , jelita kupowalem od roznych sprzedawcow ale problem nadal ten sam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233542
Udostępnij na innych stronach

Białą robimy na ogół w jelitach naturalnych.Musisz mieć niefart ,że trafiasz ciągle na twarde jelita.Może kup u Mirka .Nie słyszałem ,żeby ktoś narzekał.Możesz zrobić i w kolagenowych, ale to nie to.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233545
Udostępnij na innych stronach

agn, podaj ile czasu biała kiełbasa czekała na parzenie.

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233552
Udostępnij na innych stronach

Kielbaski zazwyczaj parze zaraz po nabijaniu . Teraz jestem w usa ale na wiosne bede jakis czas w Polsce wiec postaram sie zaopatrzyc u Mira , tylko czy niebedzie klopotu pozniej z przewiezieniem jelit na granicy .Moze gdy zapakuje je w soli i prozniowo nikt sie nie czepi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233565
Udostępnij na innych stronach

Teraz jestem w usa

w sklepach internetowych w usa sa jelita jakie chcesz. :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233572
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.