Einshell Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Salceson... :shock: :thumbsup: :!: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 że osłonki fibrusowe lepiej stosować do kiełbas wędzonych a następnie obsuszanych bo ta osłonka ładnie obkurcza się na suszonej kiełbasie ?. Generalnie osłonki fibrus stosuje się do kiełbas które będą plasterkowane .Takie dobrej jakości osłonki bez trudu można ściągnąć z wędlin parzonych , wędzonych i podsuszanych, bez zadzierania powierzchni batonów Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thorr Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 ja jestem nowicjuszem w produkcji wędlin i przyznam że salcesonu jeszcze nigdy nie robiłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 ja jestem nowicjuszem w produkcji wędlin i przyznam że salcesonu jeszcze nigdy nie robiłemTo je zasól i do lodówki... a jak się''naumisz'' wtedy jak znalazł. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Thorr.. Jak Ci ich nie żal, to zrób flaczki.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 To je zasól i do lodówki... a jak się''naumisz'' wtedy jak znalazłSorki, ale po co solić jak są zamrożone ? Kiedy będą potrzebne rozmrozić w lodówce, oczyścić, jeśli będzie taka potrzeba, wypłukać i zużyć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Ja bym tych żołądków nie rozmrażał tylko takie zamrożone wrzucił do zamrażarki.W lodówce się rozmrożą i mimo zasolenia mogą się zepsuć. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 W lodówce się rozmrożą i mimo zasolenia mogą się zepsuć. Chyba nie ma takiej opcji, jak dobrze nasolone.Kiedyś zapomniałem o zasolonym żołądku leżącym w składówce i do dziś go nie wyrzucam patrząć jak się dalej ma :grin: Pomimo półtorarocznego leżenia poza lodówką nie wygląda najgorzej, jest miękki, nie śmierdzi.Nie będę go używał a trzymam tylko dlatego żeby zobaczyć jak długo wytrzyma :grin: :lol: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Kiedyś zapomniałem o zasolonym żołądku leżącym w składówce Gonzo .Kolega ma zamrożone nic o zasoleniu nie pisał.Twój był zasolony niemrożony.Wydaje mi się ,że jak da je do lodówki i jeszcze je zasoli to się rozmrożą niepotrzebnie i mogą być kłopoty. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Kolega ma zamrożone nic o zasoleniu nie pisał Arkadiuszu ja też bym nie rozmrażał, chociaż jak są zamrożone w jednej bryle to i tak kolega musi trochę rozmrozić, żeby je oddzielić.Co do rozmrożenia i zasolenia to odniosłem się do Twoich słów mimo zasolenia mogą się zepsuć. Pozdrawiam :wink: P.S. Edytowałem aby poprawić z jenej na jednej.To tak dla wiadomości, wiecie kogo :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Podsumowując.1.Jak się da to nie rozmrażać 2.Jak trzeba porozdzielać to lekko rozmrozić zasolić i z powrotem zamrozić Pozdrawiam :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Jeszcze lepiej jelita wytrzymują przechowywanie, kiedy są zalane mocną solanką. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thorr Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 zamrożone są pojedyńczo więc z rozmrożeniem nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Gonzo nie chcę Cię zasmucać, ale ten żołądek w takiej ilości soli pokona nas wszystkich :grin: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Kupiłem trochę jelit baranich, niestety na opakowaniu jest termin przydatności do 14.11.12, co z takim bublem zrobić przechowywać normalnie w lodówce czy zamrozić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 termin przydatności do 14.11.12,Wczoraj robiłam kabanosy z jelit o terminie przydatności luty b.r. Sprawują się nadal tak jak nowe. Przechowywane są w lekko wilgotnej soli. W dodatku te jelita są po przejściach :grin: ; przeżyły awarię lodówki w piwnicy, w temperaturze ok. 14 st.C, przez pięć dni. Nabijałam 8kg farszu i zaliczyłam jedno pęknięcie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Nabijałam 8kg farszu i zaliczyłam jedno pęknięcie. Też bym tak chciał. :smile: Jestem chory jak mam nabijać w baranie jelita. :devil: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Data przydatności dla jelit jest umowna.Dobrze przechowywane wytrzymią i z 5 lat. Podobnie jak z solą ile mam wpisać 1000 lat czy nieskończoność Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Jestem chory jak mam nabijać w baranie jelita. Nie jest tak źle . Musisz opanować samemu . Jelita jakie są to wiemy , trochę treningu i będziesz to robił z przyjemnością . Bardzo ważną rzeczą jest dobranie średnicy lejka do średnicy jelit . Lejek nie może być za gruby . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Bardzo ważną rzeczą jest dobranie średnicy lejka do średnicy jelit . Lejek nie może być za gruby .I te słowa powinny być napisane tłustą czcionką :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 22 Sierpnia 2012 WITAM Chcialbym sie spytac , czy jest sens uzywac jelita kalogenowe do bialej kielbasy . Ostatnio gdy nadziewalem kielbase biala w naturalne jelita , po sparzeniu oslonki byly twarde i i mialy pomimo nocnego moczenia i przelewania lekko wyczowalny zapach jelit , ktorego niespecjalnie toleruja domownicy , jelita kupowalem od roznych sprzedawcow ale problem nadal ten sam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Białą robimy na ogół w jelitach naturalnych.Musisz mieć niefart ,że trafiasz ciągle na twarde jelita.Może kup u Mirka .Nie słyszałem ,żeby ktoś narzekał.Możesz zrobić i w kolagenowych, ale to nie to. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 agn, podaj ile czasu biała kiełbasa czekała na parzenie. Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Kielbaski zazwyczaj parze zaraz po nabijaniu . Teraz jestem w usa ale na wiosne bede jakis czas w Polsce wiec postaram sie zaopatrzyc u Mira , tylko czy niebedzie klopotu pozniej z przewiezieniem jelit na granicy .Moze gdy zapakuje je w soli i prozniowo nikt sie nie czepi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Teraz jestem w usaw sklepach internetowych w usa sa jelita jakie chcesz. :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.