andrzej k Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 26 Listopada 2009 Bo ja zanim rozszczepję końcówke to k.... mogę dostać. Najlepiej to po palcu :smile: . No niestety musisz być cierpliwy , aż nie nabierzesz wprawy . Nerwy są złym doradcą , nawet gdy pracujesz przy jelitach baranich :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 26 Listopada 2009 Jeszce jedno pytanie,Nie zapisałem i zapomniałem :blush: jaka jest średnia wydajność jelit 28-30 kg/mbSzkoda za dużo namoczyć :rolleyes: Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 26 Listopada 2009 Średnio ok 2 m na 1 kg. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 26 Listopada 2009 Dzięki DZIADKU,Tak mi chodziło po głowie ale nie byłem pewin Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 26 Listopada 2009 Na stronie głównej jest artykuł:"Normy zużycia osłonek":http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1349 Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 26 Listopada 2009 Szkoda za dużo namoczyć :rolleyes: Tylko nie bądź za oszczędny . Dzisiaj zabrakło mi 1,5 metra jelita przy robieniu kiełbaski . Pierwszy raz to mi się zdarzyło , wolę jednak jak dwa metry zostaną :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 26 Listopada 2009 Na stronie głównej jest artykuł: "Normy zużycia osłonek": http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1349Kwestia nazewnictwa szukałem na forum wydajności osłonek :blush: ,,Tylko nie bądź za oszczędny . Dzisiaj zabrakło mi 1,5 metra jelita przy robieniu kiełbaski . Pierwszy raz to mi się zdarzyło , wolę jednak jak dwa metry zostaną,, Oczywiście założyłem zapas :lol: Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 26 Listopada 2009 Oczywiście założyłem zapasPrzy złej jakości osłonek zużycie może się nawet podwoić. Ostatnio tak miałam z jelitami baranimi. Były jak sito, rwały się w ręce. Powinno było wyjść ok. 25mb, zużyłam 50 :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 26 Listopada 2009 Czy masz metodę na baranie?Bo ja zanim rozszczepję końcówke to k.... mogę dostać. a niestety nie wiele w nich robiłem. Proponuję moczyć i przelewać w roztworze np. 2% wielofosforanów. Stężenie należy dobrać w zależności od właściwości jelit. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 26 Listopada 2009 Proponuję moczyć i przelewać w roztworze np. 2% wielofosforanów.Wiem, że to tylko przelanie i ilość mikroskopijna, ale mimo wszystko :???: Nie ma domowego sposobu? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 26 Listopada 2009 Czy masz metodę na baranie? Tak jak pisze Smorodina, cierpliwość i próby. Tym mniej cierpliwym poradzę rozsupłać jelita, namoczyć w zimnej wodzie, po godzinie wymienić wodę i moczyć przynajmniej 5-6 godzin. Znajdujemy koniec jelita i obcinamy nożyczkami żeby uzyskać równy koniec. Teraz paluszki rąk kciuk + wskazujący. Prawą ręką staramy się złapać prawą ściankę jelita a lewą ręką lewą ściankę jelita. W trakcie "łapania" ścianek możemy dmuchnąć w koniec jelita lub włożyć pod kran z lekko lejąca się wodą. (Podkreślam lekko bo przy dużym strumieniu wody może dojść do uszkodzenia naszego stanu psychicznego ) Ja akurat nadziewam w pobliżu kranu tak więc mogę go wykorzystać. Opisałem jak mogłem, wolałbym to pokazać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 26 Listopada 2009 Wiem, że to tylko przelanie i ilość mikroskopijna, ale mimo wszystko :???: Nie ma domowego sposobu? Wiem, lecz dość długo zwlekałem z napisaniem, o takiej możliwości. Ewentualnie obydwa posty do usunięcia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 27 Listopada 2009 Szybkie pytanie odnośnie jelit, kupilem takie grube na pasztetową i dosyć nie miło pachną trzeba coś z tym zrobić? żeby pozbyć sie tego zapachu, czy też zignorować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 27 Listopada 2009 Szybkie pytanie odnośnieSzybka odpowiedź - zignoruj O ile są czyste oczywiście. Zapach zginie, a jeszcze jeśli podwędzisz, to już w ogóle. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 27 Listopada 2009 Ciężko coś powiedzieć, jak nie wiadomo jaki to zapaszek. Ja ostatnio tak miałem z wołowymi. Żonie, która je kupowała pan powiedział, że mają specyficzny zapach, i tak mają mieć. A okazało się, że były zepsute... Baranie mają swój specyficzny zapach, kątnice wieprzowe też pachną inaczej niż kiełbaśnice. Powiem tak, jak cię odrzuca, to wywal... [ Dodano: Pią Lis 27, 2009 15:11 ] Zapach zginie, a jeszcze jeśli podwędzisz, to już w ogóle. No nie do końca. Ja te wołowe nadziałem i uwędziłem. Rodzina twierdziła, że jest ok, ale ja cały czas czułem ten zapaszek. Czy byłem przewrażliwiony? Może... Kiełbasę i resztę jelit wywaliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 27 Listopada 2009 Spróbuj wymoczyć z odrobiną octu,a następnie dobrze przepłucz.Sprawdzone. Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 27 Listopada 2009 Jelita nie są zepsute, swieże ze sklepu gdzie zawsze je kupuję, maja specyficzny zapach... ten typ chyba już tak ma :wink: Narazie moczę w zimnej wodzie, mam nadzieję że po sparzeniu i uwędzeniu zapach nie będzie wyczuwalny. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 27 Listopada 2009 Prawdą jest, że ciężko jest stawiać diagnozę na odległość, ale Tier pisze, że zapach jest po prostu "niemiły", tak więc myślę że wszystko powinno być z nimi w porządku. Rodzina twierdziła, że jest ok, ale ja cały czas czułem ten zapaszek.Bo wiedziałeś jakiego zapachu się doszukiwać. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 27 Listopada 2009 Bo wiedziałeś jakiego zapachu się doszukiwać. A owszem, do dziś go czuję :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 27 Listopada 2009 maja specyficzny zapach To prawda. I nie każdemu musi się on podobać. Ale przed chwilą wróciłem z wędzenia Lisieckiej, w jelicie wołowym oczywiście, i zdecydowanie, poza super przyjemnym zapachem wędzenia, nie wyczuwam jakiegokolwiek innego. A "niuch' mam raczej bardzo czuły. Bo wiedziałeś jakiego zapachu się doszukiwać.Szukałem tego zapachu i nie znalazłem. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 27 Listopada 2009 kupilem takie grube na pasztetową i dosyć nie miło pachną trzeba coś z tym zrobić? Te jelita mają swój specyficzny zapach , jednak bardzo delikatny . Ja miałem z nimi do czynienia przed wczoraj . Miałem takie szczęście że pochodziły ze znanego źródła . Były lekko zasolone , przepłukałem parę razy i nadawały się do nadziewania . Przepłucz parę razy w bieżącej zimnej wodzie i powinno być dobrze . Jeżeli będą w/g Ciebie miały intensywny śmierdzący zapach to są do wyrzucenia . Pozdrawiam P.S. Szkoda że tego zapachu nie można przesłać do oceny np. na PW :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechowy Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Mam jedno pytanie odnośnie zastosowania osłonek białkowych i fibrusowych. Jak rozumiem oba rodzaje można wykorzystywać do kiełbas wędzonych a następnie parzonych. Ale czy generalną różnicę można podsumować w ten sposób, że osłonki fibrusowe lepiej stosować do kiełbas wędzonych a następnie obsuszanych bo ta osłonka ładnie obkurcza się na suszonej kiełbasie ? Cechy tej nie mają osłonki białkowe więc lepiej używać ich do kiełbas wędzonych a następnie parzonych.Będę wdzięczny za potwierdzenie lub sprostowanie mojego toku rozumowania.PozdrawiamCiechowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-230551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Cechy tej nie mają osłonki białkowe więc lepiej używać ich do kiełbas wędzonych a następnie parzonych. A ja w białkowych też suszę kiełbasę.Głównie w białkowych :tongue: Osłonka fibrusowa przeznaczona jest na wyroby parzone, parzono wędzone oraz surowe.Zastosowanie tej osłonki powoduje przedłużenie trwałości wyrobu.Osłonki te również poprawiaja wygląd wyrobu przy długim przechowywaniu. Białkowe to wiadomo.Wyroby wędzone parzone lub parzone.No i cena jednej i drugiej.Ot i cała różnica. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-230558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Największa różnica poza estetyką wyglądu wyrobu to: Zastosowanie osłonki typu fibrus znacznie przedłuża świeżość wyrobu dzięki mniejszemu współczynnikowi oddawania powietrza z farszu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-230567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thorr Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Mam pytanie. Ostatnio dostałem 10 żołądków wieprzowych zamrożonych i nie wiem co z nimi zrobić. Do czego mogę je wykorzystać?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-230568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.