Blablas Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Mhm rozumiem. Postaram się przestawić z nazewnictwem. Człowiek całe życie się uczy a to jest nowy rozdział w życiu. Milego weekendu życzę wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-596057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wgn22 Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 19 Listopada 2018 Mięsko według przepisu nastawione w piątek,jedynie nastrzykiwanie pominęłem bo podobno kawałki +/- 1kg nie ma potrzeby,dymienie przewidziane na koniec miesiąca Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-613542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 19 Listopada 2018 (edytowane) A wiesz w ogóle po co stosuje się nastrzykiwania na początku peklowania.?Boczku można nie nastrzykiwać ,ale taką np. kulkę to już bym nastrzyk zrobił. Edytowane 19 Listopada 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-613578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmb Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Witam Panie i Panowie. Dzisiaj wieczorem pekluję.Mam pytanie co do dawki soli peklującej w solance, ze względów zdrowotnych ja i moja żona musimy ograniczyć sól w naszej diecie.Czy 34g na 1kg z kalkulatora Mira wystarczy dla szynek? Już wiem że dla polędwic i boczków jest ok.Co oznaczają dwie wartości peklosoli w tabeli Dziadka? Dla przykładu w Tabeli Dziadka Zmodernizowanej na 1kg mięsa ilość peklosoli na 8-10 dni wynosi 38 lub 36g.A także na przyszłość jaka jest najniższa bezpieczna zawartość soli peklującej?Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-615708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domitermi Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 19 Maja 2020 Dobry wieczor, Odświeżam temat ,bo czytajac forum natknąłem się na wypowiedzi forumowego kolegi Arkadiusza ,że miesa w czasie peklowania sie nie dotyka . Pojawia się konflikt bo w wielu wątek jak i w tym przepisie podaje sie żeby raz dzienie mieso zamieszac ... Gdzie lezy prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-667172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 20 Maja 2020 (edytowane) Gdzie lezy prawda? Po obu stronachNigdzie nie jest napisane ze masz to zrobić golą ręką, przecież możesz użyć czegoś czystego, byle nie drewnianego, bo drewno trudno się sterylizujeA jeżeli z jakiegoś powodu musisz użyć rąk. to jest taki wynalazek jak rękawiczki do użytku i kontaktu z żywnością. PSMamy czas korona wirusa, masz o tym min 1000 dziennie w TV. Ręce obojętnie jak czyste, to i tak bakteryjne są brudne.Czy to naprawdę tak trudno skojarzyć fakty o użytkowaniu rękawiczek <> przenoszenie bakterii i wirusów? Edytowane 20 Maja 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-667178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domitermi Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 20 Maja 2020 Dzieki Toshiba ,właśnie widze ,że nie określiłem się dość jasno . W każdym razie nie chodzilo mi o mieszanie lapami , ja używam do tego wczesniej sparzonej "łychy" .Chciałem tylko dowiedzieć się czy to robić czy nie . Dodam odrazu żeby nie bylo niejasności jezeli juz mieszam.i sparawdzam solanke robie to jak najszybciej jak sie da zeby nie ogrzac solanki . Ps. Rekawiczek zwlaszcza do miesa uzywam juz od bardzo dawna bo to i dla miesa dobrze i dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-667189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 20 Maja 2020 Chciałem tylko dowiedzieć się czy to robić czy nie Jak najbardziej TAK Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-667190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 20 Maja 2020 Chciałem tylko dowiedzieć się czy to robić czy nie Nie ma takiej potrzeby. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-667207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 21 Maja 2020 jak najbardziej TAK Jestem tego samego zdania.Jeżeli kawałki mięsa do siebie przylegają, penetracja solanki jest tam słabsza.Przekładanie umożliwi dotarcie solanki w sposób równomierny do wszystkich powierzchni.Nie należy z tym przekładaniem przesadzać. W czasie długiego, mokrego peklowania (u mnie 3 tygodnie) przekładam mięsa co 3-4 dni.Ważna jest skrupulatna higiena i stosowanie pełnej dawki peklosoli. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-667386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 23 Maja 2020 Nie należy z tym przekładaniem przesadzać. W czasie długiego, mokrego peklowania (u mnie 3 tygodnie) przekładam mięsa co 3-4 dni. Ważna jest skrupulatna higiena i stosowanie pełnej dawki peklosoli. :thumbsup: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-667463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 23 Maja 2020 Już nie chce mi się szukać postów (bo nie pamiętam gdzie to było) jak mnie linczowano na przełomie tamtego roku za to że "grzebię w solance" .Ilu forumowiczów tyle zdań.Osobiście w większości pekluję na sucho (mniej-moim zdaniem - stresu), choć staram się ostatnio podejmować próby ponownego peklowania na mokro (duże słowo - po roku właśnie pierwszy raz mam w chłodziarce mięso w wodzie). Przez tydzień sprawdzałem tylko kolor, zapach. Ale korci mnie "zamieszanie" mięsem Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-667469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 23 Maja 2020 Osobiście w większości pekluję na sucho (mniej-moim zdaniem - stresu) W naszym fachu stres z zasady występuje dopiero na izbie przyjęć. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-667473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 23 Maja 2020 W naszym fachu stres z zasady występuje dopiero na izbie przyjęć. :D Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-667477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 25 Maja 2020 Bo ludzie podchodzą do sprawy zero-jedynkowo. Jak przekładałem to mi się zepsuło. Nie ważne, że rąk nie myje, mięso stare, temperatura za wysoka itp itd - nie przekładać bo się zepsuło. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-667648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 25 Maja 2020 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17309-tom-24rok-1961-technologia-przetw%C3%B3rstwa-mi%C4%99snego/Warto przeczytać dział peklowanie,. Przekładanie mięs zalecane jest tylko w jednym sposobie peklowania.. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-667673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 25 Maja 2020 (edytowane) Przekładanie mięs zalecane jest tylko w jednym sposobie peklowania.Tak. Przy peklowaniu suchym, co jest oczywiste.Sok z mięsa tworzy solankę, która spływa na dno pojemnika zmieniając warunki peklowania dolnych warstw względem górnych, m. inn. odcinając dostęp powietrza.Mam do @DZIADKA pytanie:Czy w realnych warunkach przemysłowych stosowane były ściśle proporcje 40% solanki na kg mięsa?Książka wydana była w 1961 roku, wiec w czasach szkoły podstawowej szanownego @DZIADKA, więc realiów wcześniejszych dziesięcioleci nie może znać z autopsji.Pomyślałam, że pewne rozluźnienie ilości mięsa w basenach tłumaczyłoby brak zalecenia bodaj jednorazowego zamieszania całości w czasie peklowania zalewowego. O "przekładaniu" nie piszę, bo trudno sobie je wyobrazić na skalę przemysłową bez zmechanizowania tej czynności. Widywałam wanny z peklowanymi szynkami w zakładach rzemieślniczych, gdzie szynki luźno pływały w zalewie. Tam żadne mieszanie czy też przekładanie nie było potrzebne.Osobiście rozum mi podpowiada, że bardzo ciasno ułożone w zalewie mięso, fragmentami przyklejone do ścianek naczynia nie zapekluje się równomiernie bez przekładania chyba, że jest bardzo starannie, równomiernie i obficie nastrzyknięte. Bardzo sobie cenię "Technologię Przetwórstwa Mięsnego" inż. Poszepczyńskiego, jednak nie traktuję jej w każdym calu jak Biblii, ponieważ napisana była dla warunków przemysłowych w trochę innych czasach. Niemniej od 3,5 roku z wielką uwagą ją studiuję i konfrontuję ze swoją wiedzą oraz z niej korzystam. Edytowane 25 Maja 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-667680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 25 Maja 2020 Aniu, jak wiesz, ja nie wklejam tych książek jako wzorców do aktualnego naśladowania, gdyż wiadomo, że sporo się zmieniło choćby w kwestii mechanizacji procesów. Takie zabytkowe książki zbieram tutaj w ramach naszej przewodniej idei odnoszącej się do kultywowania polskiej tradycji masarskiej (zresztą umieszczam je w odpowiednim do tego dziale). Jednak dalej stanowią one podstawę wiedzy o technologii mięsa i pewnie będzie to jeszcze długo trwało.Dzisiaj zaczynam wrzucać nowe opracowanie Pana Olszewskiego pt,: " Technologia przetwórstwa mięsa" i zapewne to niektórych zaskoczy, ale naprawdę niewiele w samych zasadach obróbki mięsa się zmieniło, o czym będzie można się przekonać już niebawem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-667686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 25 Maja 2020 Ale to może bardziej w książkach do nauczania nic się nie zmieniło? Dlaczego to piszę. Bo mój syn uczy się tego samego co ja :D Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-667687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domitermi Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 25 Maja 2020 Ja przekladalem jak juz pisalem przy pomocy sparzonej "lychy" z pocztku codziennie po 5 dniu co 2 dzien . Wszystko sie udalo na szczescie Zasluga pewnie jest tez to ,ze nowoczesna lodowka nie ma skokow temperatury sprawdzalem termometrami i po otwrciu drzwiczek temperatutlra wracala do normy w 2-3 minuty . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-667697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 25 Maja 2020 Mam do @DZIADKA pytanie:Czy w realnych warunkach przemysłowych stosowane były ściśle proporcje 40% solanki na kg mięsaZalecane było 40-60 % można to wyczytać w drugiej części. Ja mam doświadczenie z koncówki 1966 do 1968 roku gdy pracowałem na Oddz. Peklowni. Warunki były specyficzne peklowano w betonowych basenach i pojemności 1-1,2 tony i w basenach i pojemności ok 8-10 ton. Robiono w nich wpierw odpowiednią ilość solanki i dopiero wkładano szynki. boczki karczki itd .przyciskano kratkami tak by były zanurzone w solance, jak nie były zanurzone dolewano solanki .Boczek szynki z gol ,łopatki z gol peklowano w basenach dużych gdzie po napełnieniu robiono konstrukcję z desek i belek by docisnąć surowiec. Taki basen 10 t uzupełniano nieraz i tydzień zależnie od przychodu z rozbioru . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-667718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 25 Maja 2020 1-1,2 tony i w basenach i pojemności ok 8-10 ton. I ktoś to przekładał? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-667720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 25 Maja 2020 Nikt tego nie przekładał.. Ktoś przekładanie które występuje w peklowaniu metodą suchą dopisał do metody peklowania mokrego kombinowanego - nastrzykowo - zalewowego i tak to się ciągnie na naszym forum . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-667723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 28 Maja 2020 Robiono w nich wpierw odpowiednią ilość solanki i dopiero wkładano szynki. boczki karczki itd .przyciskano kratkami tak by były zanurzone w solance, jak nie były zanurzone dolewano solanki . Czyli przekładając to na nasze małe pojemniki nie jest "grzechem" peklosolanka do 0,6L/kg ? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-667852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorotaluty5 Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 26 Grudnia 2020 Kochane Forum Po raz drugi robiłam wędliny według tego przepisu (z całą dokładnością co do szczegółów) i wyszło rewelacyjnie. Teraz przed świętami, kiedy robiłam właśnie drugie podejście, zięć poprosił żebym tylko pamiętała, że ma być z tego przepisu co za pierwszym razem Polecam i dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/10/#findComment-689740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.