Gonzo Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 11 Września 2016 jak kolega by pociągnął 6h w palenisku, to byłby wczesny Zbój Madej U mnie siedzą wędzonki do 8h, chodzi o przewędzenie a nie tylko owędzenie z wierzchu.A wędzonki na "Madeja" nie wyglądają Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-515796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutusowiec Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 16 Września 2016 Zbój Madej to wyszedł u mnie...Wędzarnie zrobiłem taką, ale mam zamiar zrobić nową ..z drewna. Nastepne wędzenie jak bede robił (a to już wkrótce) to zrobie po waszemu...powędze w 50C aż nabierze koloru a później wyparzę.Słyszałem, że parzyć nalezy tyle godzin ile szynka waży..1kg -1h Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-516979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 16 Września 2016 Polecam wbicie sady termometru w szynke i parzenie do 68 stopni ...nie potrzeba wtedy nic kombinowac Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-516980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutusowiec Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 16 Września 2016 Chętnie wysłucham waszych uwag co do tej "budowli"Na zdjeciu nie widać ale jest jeszcze komin, otwór komina to jakieś 17x17cm na to założona dryna gliniana fi200mm.Generalnie ciężko się w tym "wędzi". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-516981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 16 Września 2016 Zbój Madej to wyszedł u mnie Chyba żartujesz Koło wczesnych wędzonek Zbója, Twoje nawet nie leżały Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-516982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutusowiec Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 16 Września 2016 taki termometr wbijany wkrótce bede miał..jeszcze nie szukałem ale kupie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-516984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) http://www.wyroby-domowe.pl/termometr-elektroniczny-sonda-0250c-p-616.htmlPolecam się. http://www.wyroby-domowe.pl/images/termomer-0-250-elektroniczn.jpg Edytowane 16 Września 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-516990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) Polecam się. Wybacz Mireczku, ale ja bym tego nie polecał.Sonda nie jest wodoszczelna i jak dostanie wody to po ptokach a wodoszczelność sondy w naszej zabawie to podstawa.Polecał bym raczej DT-34. Cena co prawda wysoka, ale i jakość jest nieporównywalna.To jest termometr na lata a nie na rok. Edytowane 16 Września 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-517028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) Ja tam się z kolegą w 100% zgadzam, ale ostatnimi czasy panuje moda na "taniość" ...... no to wychodzę na przeciw....aż się dziwię, że to robię, jednak moja teoria o sprzedaży dobrego towaru legła w gruzach.Chiny rządzą! DT-34 też posiadam..... tylko co usłyszę jak klient zobaczy cenę? Jest jeszcze wersja DT-1......tez da radę, a tańszy o parę ładnych zeta. http://www.wyroby-domowe.pl/termometr-elektroniczny-p-420.html http://www.wyroby-domowe.pl/images/dt_1.jpg Edytowane 16 Września 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-517032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 16 Września 2016 Jest jeszcze wersja DT-1......tez da radę, a tańszy o parę ładnych zeta. Jak sonda jest wodoodporna to czemu nie. Ja tam się z kolegą w 100% zgadzam, ale ostatnimi czasy panuje moda na "taniość" ...... no to wychodzę na przeciw. Moja Mama zawsze mówiła, że biednego nie stać na tanie rzeczy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-517033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 16 Września 2016 To porządny termometr i wodę wytrzyma. Moja Mama zawsze mówiła, że biednego nie stać na tanie rzeczy. Przynajmniej teraz wiem po kim takiś mądry! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-517038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzegorz Z. Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 16 Września 2016 Mam DT-1, jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-517049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg04 Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 16 Września 2016 Ja też mam termometr DT 1, jest bardzo dobry. Cytuj Pozdrawiam Grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-517088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 16 Września 2016 ..tez da radę, a tańszy o parę ładnych zeta. Ja swoje DT-34 kupowałem po 125 zł a jak widzę DT- 1 jest droższy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-517095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 16 Września 2016 Nie wiem kiedy kupowałeś, ale cena niższa niż u producenta? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-517103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DulfLingren Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Witam,tak czytałem o zalecanych tu dawkach peklosoli i krew mnie zalewa -gdyż wiele osób pisze ,że dawkują wg zalecanych tu tabel i wychodzi za słone...Na peklosoli ,którą zakupiłem w sklepie było napisane: 60 g na litr na około 1 kg lub ponad wyrobu,już nie pamiętam ile kg do mojej miski -dość szczupłej wchodzi,zalewam to 1 L solanki z 60 g peklosoli, i nie wychodzi zbyt mało słone .Natomiast też było napisane na tej peklosoli ,że do wyrobów kiełbasianych 20 g na kg masy.Acha :staram się trzymać mięso w lodówce w zalewie ponad 10 dni.Ilości tu wzmiankowane np 140 g na litr,nawet 80 g wydają mi się piramidalne!A wiem co to przesolony wyrób ponieważ ostatnio sypnąłem do krakowskiej suchej na oko i przesoliłem -nie chciało mi się ważyć.Myślę ,że większość osób ,które to skorzystały z tu dostępnych danych -tabel i wyszły im wyroby zbyt słone -wstydzą się przyznać i krępują.Ja nie wytrzymałem -jak widać.Dodam ,że czasami warto zjeść domową wędzoną wędlinkę,ale proszę się nimi nie przejadać -znam osoby ,których nie ma wśród nas -jadły trochę za dużo wędzonej wieprzowiny,domowego wyrobu. 60 g na Litr to 6 % zalewa peklująca-tak dla podkreślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-529174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 1 Grudnia 2016 że dawkują wg zalecanych tu tabel i wychodzi za słone Może dla jasności sprecyzuj co znaczy "zalecanych tu tabel", bo ja osobiście żadnej tabeli nie zalecam, a piszesz w moim wątku o peklowaniu. Pekluję w proporcji 0,4 litra wody + 4 dkg peklosoli na 1 kg mięsa i tego nie zmienię.Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby gotowy wyrób był słony. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-529199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 2 Grudnia 2016 tabel i wyszły im wyroby zbyt słone -wstydzą się przyznać i krępują raczej nikt tu się nie wstydzi i nie krępuje - Siostry i Bracia wędzarnicy - raczej właśnie wymieniają się własnymi doświadczeniami - głośno i wyrażnie - by rozwiązywać niejasności ...... co do tabeli - jest co najmniej kilka ....... jedne są bardziej drugie mniej " słone " - i to tez jest opisane - tylko Bracie czytaj.................. sam widzisz sypnąłeś z garści i wyszło za słone..........tabela= to ilość soli( peklosoli)- temperatura i czas - ja jestem mniej słonolubny to też daję nie np. 20g/kg a 18g/kg - ale po dwóch peklowaniach znajdziesz swoją granicę ... z kolei przesadzić w dół - też źle ..... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-529212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Nikt Tobie nie napisze ile co do grama masz dac soli/ peklosoli , bo nie zna Twojego smaku ..to trzeba sobie samemu dopracowac ..jak nie lubisz slono to z tabeli wybierz cos posredniego i na kolejnych wyrobach zredukujesz.Ja np moge zjesc ziemniaki zupelnie bez soli inni do ust takich nie wezma Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-529229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Ja np moge zjesc ziemniaki zupelnie bez soli inni do ust takich nie wezma masakra , nigdy w życiu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-529230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Popieram smakują jak '' trowa' ''... Myślę ,że większość osób ,które to skorzystały z tu dostępnych danych -tabel i wyszły im wyroby zbyt słone -wstydzą się przyznać i krępują.Ja nie wytrzymałem -jak widać. No to ''lipa'' ... bo ja już kiedyś pisałam , że 10 % to dla mnie za dużo i teraz robię 8 %Poza tym ...nie określasz co z ''tym'' robiłeś po wędzeniu... czy podpiekałeś , czy parzyłeś ? I jeszcze do owej Krakowskiej... przecież po podsuszeniu , to wiadomo , że jak ''odparuje'' , to sól pozostaje w wyrobie... ( chyba , że nie ''wiadomo''...? ) krew mnie zalewa Nie marnuj... zrób kaszankę... Edytowane 2 Grudnia 2016 przez Einshell Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-529231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Witam,tak czytałem o zalecanych tu dawkach peklosoli i krew mnie zalewa -gdyż wiele osób pisze ,że dawkują wg zalecanych tu tabel i wychodzi za słone...Bo to jest tak, jak się nie chce czytać, tylko: "ratujcie, wędzonki wyszły za słone". Może to błąd, że przy tabeli peklowania mokrego nie jest napisane, że trzeba moczyć mięso po peklowaniu, tyle a tyle a może ma to skłonić do zgłębiania wiedzy w szerszym zakresie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-529233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 2 Grudnia 2016 No wiec sami widzicie dla jednych masakra inni jedza..ale ja dziwny czlek jestem ..grochowa z musztarda ..boczek smazony z konfitura ( na slodko ) z borowek...ser zolty z malmolada... dobra nie strasze bo co o moich wyrobach pomyslicie ..te robie w miare zgodnie z polskimi tradycjami Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-529239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonLeo007 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 11 Grudnia 2016 witam, czy parzenie szynek wysusza produkt czy to wina dłuższego wędzenia (normalnie 4-5 h ja wędziłem 8 h) lub wysokiej temperatury zadymiania ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-530616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 11 Grudnia 2016 czy parzenie szynek wysusza produkt czy to wina dłuższego wędzenia (normalnie 4-5 h ja wędziłem 8 h) lub wysokiej temperatury zadymiania ? Suche szynki wychodzą na skutek zbyt wysokiej temperatury obróbki cieplnej.Obojętnie czy w procesie pieczenia w wędzarni, czy w wyniku parzenia.Zbyt długie wędzenie - przy prawidłowej obróbce cieplnej - da tylko suchą skórkę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-530620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.