miro Opublikowano 16 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 16 Września 2017 A oto solanka po siedmiu dniach dwa dni po nastrzyku co myslisz miro o kolorze? Jest ok. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-567254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tinno Martini Opublikowano 17 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 17 Września 2017 (edytowane) Dziekuje za opinie szkoda byloby zmarnowac tyle pysznego miecha mialem wedzic w sobote po 14 dniach ale niestety nie dam rady dlatego musialem skrocic proces peklowania do 10 dni nie moge sie juz doczekac gotowego wyrobu ciekawe jak wyjdzie no i dlatego nastrzyk oczywiscie bo normalnie w 14 dniowym bym nie robil . Edytowane 17 Września 2017 przez Tinno Martini Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-567354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 17 Września 2017 oczywiscie bo normalnie w 14 dniowym bym nie robil . a ja bym robił nastrzyk -szczególnie grubsze elementy, albo z kością dokładnie nastrzyknąć koło kości - ale wolny kraj i wolna wola Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-567361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tinno Martini Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 19 Września 2017 oczywiscie bo normalnie w 14 dniowym bym nie robil .a ja bym robił nastrzyk -szczególnie grubsze elementy, albo z kością dokładnie nastrzyknąć koło kości - ale wolny kraj i wolna wola Jezeli z koscia albo grubsze elementy wtedy tak -ale w tym przypadku nie mam ani kosci ani nic z grubszych kawalkow. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-567560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 19 Września 2017 3,5kg schabu w tym przypadku nie mam ani kosci ani nic z grubszych kawalkow. Schab jest elementem z kością.Odkostniony schab to polędwica wieprzowa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-567569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tinno Martini Opublikowano 21 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 21 Września 2017 Dziekuje miro za przepis , wskazowki i pomoc wedzonki wyszly super. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-567892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 26 Listopada 2017 (edytowane) A jeszcze jedno post zgłosilem do Moderatorów z prośbą aby przenieśli do działu Wędzarnie, co by porządek był pewnie przeniosą , Więc tam będziemy dalej starać się coś Ci podpowiedzieć Edytowane 26 Listopada 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-577107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawllo Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Witam wszystkich na wstępie ! Zaczynam przygodę z wędzonkami i nasuwa się mi pierwsze pytanie. Zrobiłem zalewę wg zaleceń Dziadka na 9 kg mięsa, zrobiłem też wywar wg zaleceńMiro, tylko zastanawia mnie jedno. Przyprawy po wystudzeniu odcedziłem i zawinąłem w gazę i tak się moczą, pytanie czy słusznie czy też zupełnie niepotrzebnie. Wydaję mi się że zalewa bardziej naciągnie tymi przyprawami. Zalewa ma dopiero drugi dzień, wyjąc czy zostawić ?Doczytałem teraz żę robicie też zalewy bez wywarów, kolejną taką zrobię i porównam. Pytanie jeszcze odnośnie przekładania mięska, zamierzam peklować 10 dni, pytanie czy rzeczywiście przekładać je codziennie czy też nie koniecznie i czy z tymi "brudnymi rękoma" możemy zaszkodzić ? oczywiście przed włożeniem rąk do zalew myje je i płucze wodą. Pytanie jak przekładacie jeśli nie rękoma ? Z góry dzięki.z.s. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-578570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Witam wszystkich na wstępie ! Zaczynam przygodę z wędzonkami i nasuwa się mi pierwsze pytanie. Zrobiłem zalewę wg zaleceń Dziadka na 9 kg mięsa, zrobiłem też wywar wg zaleceńMiro, tylko zastanawia mnie jedno. Przyprawy po wystudzeniu odcedziłem i zawinąłem w gazę i tak się moczą, pytanie czy słusznie czy też zupełnie niepotrzebnie. Wydaję mi się że zalewa bardziej naciągnie tymi przyprawami. Zalewa ma dopiero drugi dzień, wyjąc czy zostawić ?Doczytałem teraz żę robicie też zalewy bez wywarów, kolejną taką zrobię i porównam. Pytanie jeszcze odnośnie przekładania mięska, zamierzam peklować 10 dni, pytanie czy rzeczywiście przekładać je codziennie czy też nie koniecznie i czy z tymi "brudnymi rękoma" możemy zaszkodzić ? oczywiście przed włożeniem rąk do zalew myje je i płucze wodą. Pytanie jak przekładacie jeśli nie rękoma ? Z góry dzięki.z.s.Mogą być w zalewie.Jak rąk nie masz brudnych jak po wyjściu z kopalni to śmiało ,nie trzeba co dziennie przewracać z przewracaniem chodzi o to żeby mięso jak styka się ze sobą to może się nie do peklować w tych miejscach jak co dwa dni tak robię ,ważna temperatura,i powiem ci że jak peklujesz bez przypraw po wędzeniu wyczuwasz smak mięsa a nie przypraw zależy kto co lubi spróbuj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-578653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelll Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 14 Grudnia 2017 A oto solanka po siedmiu dniach dwa dni po nastrzyku co myslisz miro o kolorze? zapach super ziola i miesko. Prosze o opinie dlatego ze jest to 30 L beczka z z 8kg szynki ,3,5kg schabu i 2kg boczku nastrzyk byl tylko w szynki reszta bez nastrzyku. dziekuje z gory za opinie.Hej.Jak się cieszę, że znalazłem Twoje zdjęcie i opinie innych, że wszystko jest ok )))Mam podobnie, 6 dni solanka, nieco słabsza niż z przepisu Mira, bo 80g (+ kilka łyżeczek do całości) soli na litr, dwie beczki kamionkowe + pojemnik w piwnicy, ponad 40kg mięsa, a już latam z góry na dół i niepokoję się, czy wszystko jest ok Solanka - woda, bez żadnych glutów, bez kożucha, żadnego zapaszku kwasu, w smaku sól, zioła i mięso, żadnej kwasoty, w zapachu też wszystko ok, a jednak mętnawa. Dwie beczki - ta sama solanka, ta sama temp., pilnuję, żeby było ok. 6 (min. spadło do 5 z haczykiem, max. do 7, może 7,5), no i już nie wiedziałem, co robić. Nastrzyk pierwszego dnia, a tu taki kolor.Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale wydaje mi się, że w jednej z beczek, ten mętnawy kolor może mieć coś związanego z tym, że jest w niej dużo boczku. W tej, gdzie jest chude mięsko, woda jest ładniejsza.Dzięki też za sugestię, żeby zrobić bez przypraw, na samej soli, następnym razem chyba tak zrobię. Pozdrawiam.P.s. W razie czego proszę o opinie, czy u mnie też wszystko jest ok, zostało jeszcze 1,5 doby w solance.[Dodano: 14 gru 2017 - 01:18]Kolor na zdjęciach nieco się różni, nie jest aż tak różowa, sztuczne światło oszukało.[Dodano: 14 gru 2017 - 01:21]I jeszcze jedno - na początku przełożone po 2 dobach, później codziennie. Czy takie "miętolenie" może być tez przyczyną, że woda robi się mętna? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-579698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukaszgi Opublikowano 21 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 21 Lutego 2018 Witam Miro mam pytanko pekluje twoim sposobem mięsko nakłuwałem miałem wędzić w wekend ale muszę iść do pracy i tu moje pytanie czy mogę skrócić czas peklowania o 2 dni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-589586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 21 Lutego 2018 (edytowane) tu moje pytanie czy mogę skrócić czas peklowania o 2 dni Skrócenie czasu peklowania może spowodować niewystarczające nasycenie solą.Proponuje przeciągnąć peklowanie nawet o dwa, trzy dni obniżając jednocześnie temperaturę peklowania do max.2ºC. Edytowane 21 Lutego 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-589587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 21 Lutego 2018 Witam Miro mam pytanko pekluje twoim sposobem mięsko nakłuwałem miałem wędzić w wekend ale muszę iść do pracy i tu moje pytanie czy mogę skrócić czas peklowania o 2 dniIle dni już peklujesz? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-589604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sąsiad Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 4 Marca 2018 Moje pytanie czy można mieszać peklosól ze zwykłą i w jakim stosunku. Mam ok.27kg szynek chcę je dzisiaj zalać marynatą i wędzić w sobotę.Proszę o pomoc w dobraniu ilości wody i soli.Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 4 Marca 2018 Zależy czy lubisz bardziej słone czy mniej słone wędzonki. Na 6 dni peklowania.Jak bardziej słone to ja bym dał: 10,8 litra wody,1400 do 1450 g peklosolii 150 g cukru.A jak mniej słone, to: 10.8 litra wody,1180 do 1240 g peklosoli,i 150 g cukru.No i w obu przypadkach trzeba nastrzyknąć mięso, tak około 50-60 ml solanki na kilogram mięsa. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 4 Marca 2018 (edytowane) A ja bym dał 100g czystej peklosoli/litr wody i nie dodawał cukru.Peklował bym 8- 10 dni z nastrzykiem 5-7 % wagi mięsa. Edytowane 4 Marca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 4 Marca 2018 i 150 g cukru. Ten cukier to dla bakterii? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 4 Marca 2018 i 150 g cukru.Ten cukier to dla bakterii? Nie wiem czy dla bakterii. Ja zawsze dodaje cukier do zalewy peklującej i nigdy nic złego się nie działo. Nie było problemów z solanką, a wędzonki wychodzą bardzo dobre.A o tym, że dodaje się cukier przeczytałem na Forum. Mam taki kalkulator do peklowania ściągnięty z tego Forum i tam jest podany dodatek cukru. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sąsiad Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 4 Marca 2018 a mogę wymieszacz peklosól ze zwykłą solą tak pół na pół Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 4 Marca 2018 (edytowane) a mogę wymieszacz peklosól ze zwykłą solą tak pół na półA powiedz kolego po co ? Bo jeżeli jedynym powodem jest to, że obiło Ci się o uszy /czytałeś o szkodliwości peklosoli to taka trochę "urban legenda" - a po swojsku "marynistyka" . Na forum jest dużo materiałów o tym , ze nie ma to uzasadnienia , peklosól nie szkodzi , w skrajnych przypadkach zastępowanie ją solą prowadzi do awari -czytaj zepsucia mięsa itd Edytowane 4 Marca 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 4 Marca 2018 a mogę wymieszacz peklosól ze zwykłą solą tak pół na pół Już pisałem że czysta peklosól . Nie wiem czy dla bakterii. Jak nie wiesz po co to może nie dodawaj chociaż przy takiej ilości peklosoli w stosunku do wody to może okazać się za słone.Gdybyś chciał zgłębić rolę cukru w solance i jakie są niebezpieczeństwa jego stosowania szczególnie latem to poczytaj.https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/1487-podstawy-teoretyczne-solenie-i-peklowanie-miesa-oraz-produktow-miesnych-cz-i Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 4 Marca 2018 (edytowane) Przeczytałem. I jest tam napisane, że można stosować, a nawet trzeba, cukier w ilości 1-2 % w solance.Cukier jako składnik przy peklowaniu mięsa stosuje się po pierwsze dlatego, że łagodzi słoność peklowanych produktów mięsnych, a po drugie - że łatwo utlenia się i tym samym chroni azotyn przed utlenieniem, co sprzyja lepszemu zachowaniu różowoczerwonej barwy mięsa. Ilość cukru przy peklowaniu ustala się w granicach od 1 do 2% w solance i od 2 do 2,5% w mieszance peklującej.Użycie cukru w ilości ponad 2% w stosunku do ciężaru solanki przy peklowaniu mokrym może spowodować w solance fermentację śluzową, obniżającą jakość produktów peklowanych.A latem mięso zawsze pekluję w lodówce w odpowiedniej temp. Edytowane 4 Marca 2018 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 4 Marca 2018 Na forum jest dużo materiałów o tym , ze nie ma to uzasadnienia , peklosól nie szkodzi , w skrajnych przypadkach zastępowanie ją solą prowadzi do awari -czytaj zepsucia mięsa itd -czytaj zepsucia mięsa -Czy aby na pewno Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 4 Marca 2018 (edytowane) a mogę wymieszacz peklosól ze zwykłą solą tak pół na półTylko po co i w jakim celu?Na czym chcesz zaoszczędzić?No chyba że na własnym zdrowiu, to już Twój wybór. Cukier do zalewy?No można, ale jedynie dla walorów smakowych, bo do peklowania azotynem nie jest potrzebny. Edytowane 4 Marca 2018 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 4 Marca 2018 (edytowane) -czytaj zepsucia mięsa -Czy aby na pewnoJeżeli w skrajnycha na Forum czytałem już różne sytuacje to tak .Ale wiesz Dziadku że przy Twojej wiedzy i praktyce nawet nie spróbuje polemiki , więc przybliż temat gdzie popełniam błąd. PSJest na forum trochę artykułów o możliwości zastępowania peklosoli solą ale znając polskie realia raczej w to nie wchodzę . Edytowane 4 Marca 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.