Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 204 tematów
  • 7161 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez jarekduch

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 787 tematów
  • 18832 odpowiedzi
Kiełbasa śmierdzi jak z ogn... - ostatni post przez Maxell

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych,
  5. Prasowy kącik retro

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 233 tematów
  • 2953 odpowiedzi
[Rok 1930] Regulacja czasu... - ostatni post przez Maxell

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 173 tematów
  • 2100 odpowiedzi
Obróbka mrożeniem w kontekś... - ostatni post przez Maxell

Jelita i Dodatki

  • 182 tematów
  • 3912 odpowiedzi
PEKLOSÓL - skład - ostatni post przez piurko

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 799 tematów
  • 36092 odpowiedzi
Nadziewarka - pomoc w zakupie. - ostatni post przez Silton

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 684 tematów
  • 16356 odpowiedzi
Obróbka termiczna mięsa sou... - ostatni post przez EAnna

Technologia dla zaawansowanych

  • 59 tematów
  • 1011 odpowiedzi
[Ciekawe][Część I i II] Sub... - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1683 tematów
  • 54379 odpowiedzi
Dwa paleniska - ostatni post przez Maxell

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 791 tematów
  • 21522 odpowiedzi
Kiełbasa z polędwiczki parzona - ostatni post przez jacekw21

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 348 tematów
  • 8980 odpowiedzi
Wędzenie sera twarogowego -... - ostatni post przez karolszymczak

Wędliny dojrzewające

  • 113 tematów
  • 7082 odpowiedzi
Wino w wedlinach dojrzewaja... - ostatni post przez StefanS

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 195 tematów
  • 5968 odpowiedzi
Wyroby podrobowe wg Zbója - ostatni post przez jac007

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 266 tematów
  • 6947 odpowiedzi
Przysmak śniadaniowy (mielo... - ostatni post przez jacekw21

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 186 tematów
  • 5880 odpowiedzi
Pasteryzacja w piekarniku - ostatni post przez wawaldek11

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 445 tematów
  • 9033 odpowiedzi
TORT ZIEMNIACZANY - ostatni post przez januszfeniks

Drób

  • 144 tematów
  • 3158 odpowiedzi
Pierś i udo z indyka - przepis - ostatni post przez Maxell

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 282 tematów
  • 6268 odpowiedzi
Marynowana makrela według A... - ostatni post przez Maxell

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 189 tematów
  • 2369 odpowiedzi
Kiełbasa z bobra wg beiot... - ostatni post przez Artur Dor

Grill

  • 70 tematów
  • 1431 odpowiedzi
Eksperyment roger'a - ostatni post przez Monet24

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 63 tematów
  • 1418 odpowiedzi
Budowa altany z piecem do c... - ostatni post przez lelek40

Wałówka

  • 9 tematów
  • 110 odpowiedzi
Zaczynamy - ostatni post przez bialymis81

Regionalne przysmaki

  • 36 tematów
  • 250 odpowiedzi
Tadżin prosto z Maroko - ostatni post przez krystian252

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 16 tematów
  • 599 odpowiedzi
Parówki i serdelki dla wnuków - ostatni post przez Gwayi

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 155 tematów
  • 3831 odpowiedzi
Wiejskie stoły weselne - ostatni post przez Maxell

Przepisy z różnych stron świata

  • 106 tematów
  • 2864 odpowiedzi
kuchnia Neli Rubinstein - ostatni post przez nestor

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 156 tematów
  • 7122 odpowiedzi
Feniksowe dłubanie - ostatni post przez Papcio

Książki i Filmy

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 94 tematów
  • 2156 odpowiedzi
Rozmrażanie - ostatni post przez KarKan