Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 197 tematów
  • 6728 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez Maxell

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 743 tematów
  • 17219 odpowiedzi
Pierwsze pytania - ostatni post przez wyciu

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 165 tematów
  • 2820 odpowiedzi
[Cech śląski] Rzeźnictwo i... - ostatni post przez Maxell

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 163 tematów
  • 2026 odpowiedzi
[Artykuł] Mięso zwierząt eg... - ostatni post przez Maxell

Jelita i Dodatki

  • 178 tematów
  • 3716 odpowiedzi
Ilość przypraw. - ostatni post przez Piotrek82

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 744 tematów
  • 32982 odpowiedzi
Pakowarka próżniowa  - ostatni post przez rarytasik

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 663 tematów
  • 15038 odpowiedzi
Peklowanie - pytania!! - ostatni post przez janusz_p

Technologia dla zaawansowanych

  • 51 tematów
  • 976 odpowiedzi
[Ciekawostka] Peklowanie -... - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1561 tematów
  • 49976 odpowiedzi
Grzałka do wędzarni elektry... - ostatni post przez wgromek

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 728 tematów
  • 19555 odpowiedzi
Metka łososiowa produkcji P... - ostatni post przez EAnna

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 336 tematów
  • 8425 odpowiedzi
Soczyste szynki - ostatni post przez Bagno

Wędliny dojrzewające

  • 90 tematów
  • 6048 odpowiedzi
Nie tylko poledwicowy ekspe... - ostatni post przez Muski

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 193 tematów
  • 5602 odpowiedzi
Kaszanka - ostatni post przez chudziak

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 237 tematów
  • 6549 odpowiedzi
Mielonka Mokotowska - ostatni post przez arkadiusz

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 156 tematów
  • 4938 odpowiedzi
Wyroby słoikowe Zbója Madeja - ostatni post przez Zbój Madej

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 411 tematów
  • 8496 odpowiedzi
[Fermentacja warzyw] Ciekaw... - ostatni post przez Maxell

Drób

  • 141 tematów
  • 2992 odpowiedzi
[Grafika][Rozbiór] Struś - ostatni post przez Maxell

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 265 tematów
  • 5981 odpowiedzi
Pierwsze pytania - ostatni post przez emmac

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 176 tematów
  • 1962 odpowiedzi
[Gorąco polecam] Dziczyzna.... - ostatni post przez Maxell

Grill

  • 63 tematów
  • 1358 odpowiedzi
Ruszt grilla z ociekaczem t... - ostatni post przez Nemo 19

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 49 tematów
  • 1251 odpowiedzi
Instrukcje budowy pieców ch... - ostatni post przez Maxell

Wałówka

  • 9 tematów
  • 109 odpowiedzi
Jedzenie do pracy - ostatni post przez Violka

Regionalne przysmaki

  • 31 tematów
  • 177 odpowiedzi
Potrawy bieszczadzkie Polsk... - ostatni post przez adwww

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 11 tematów
  • 213 odpowiedzi
Parówki dziadka Andrzeja dl... - ostatni post przez Marek z Bielska

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 145 tematów
  • 3673 odpowiedzi
Prodiż, wyroby różne - ostatni post przez Zbój Madej

Przepisy z różnych stron świata

  • 106 tematów
  • 2867 odpowiedzi
Poszukiwany Autor książki - ostatni post przez pis67

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 146 tematów
  • 6655 odpowiedzi
Feniksowe dłubanie - ostatni post przez EAnna

Książki i Filmy

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 89 tematów
  • 2041 odpowiedzi
Ciekawa pozycja - Technolog... - ostatni post przez Maxell