Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 197 tematów
  • 6794 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez karolszymczak

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 729 tematów
  • 17261 odpowiedzi
Awaryjna sytuacja. Potrzebn... - ostatni post przez chudziak

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 166 tematów
  • 2823 odpowiedzi
[Rok 1945] Unikalne i ważne... - ostatni post przez ziezielony

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 164 tematów
  • 2039 odpowiedzi
Karkówka z zagwozdką... - ostatni post przez Marek z Bielska

Jelita i Dodatki

  • 178 tematów
  • 3794 odpowiedzi
 Jelita i osłonki - pytania - ostatni post przez EAnna

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 755 tematów
  • 33705 odpowiedzi
Termometr do wędzarni - ostatni post przez binio1111

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 668 tematów
  • 15312 odpowiedzi
Peklowanie - pytania!! - ostatni post przez Muski

Technologia dla zaawansowanych

  • 51 tematów
  • 976 odpowiedzi
[Ciekawostka] Peklowanie -... - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1580 tematów
  • 51207 odpowiedzi
Izolacja wędzarni - wątek o... - ostatni post przez binio1111

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 731 tematów
  • 19938 odpowiedzi
Kiełbasa kanapkowa parzona... - ostatni post przez wróbel75

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 336 tematów
  • 8533 odpowiedzi
Porównanie wędzonek - ostatni post przez Einshell

Wędliny dojrzewające

  • 96 tematów
  • 6304 odpowiedzi
Suszona wołowina a'la B... - ostatni post przez chudziak

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 193 tematów
  • 5649 odpowiedzi
Zmodyfikowany salceson SIVO... - ostatni post przez Tsosna

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 240 tematów
  • 6672 odpowiedzi
Moje pierwsze szynkowarzenia - ostatni post przez Muski

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 157 tematów
  • 5123 odpowiedzi
Domowe puszkowanie konserw - ostatni post przez DZIADEK

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 416 tematów
  • 8673 odpowiedzi
[Rok 1973] Obiady w stołówk... - ostatni post przez Maxell

Drób

  • 141 tematów
  • 3010 odpowiedzi
Jak peklować pierś z indyka - ostatni post przez binio1111

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 267 tematów
  • 6030 odpowiedzi
[Rok 1980] Technologia żywn... - ostatni post przez Maxell

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 179 tematów
  • 2031 odpowiedzi
Bielenie koziołka - ostatni post przez EAnna

Grill

  • 64 tematów
  • 1391 odpowiedzi
Eksperyment roger'a - ostatni post przez roger

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 50 tematów
  • 1271 odpowiedzi
Chleb pszenno - żytni na za... - ostatni post przez Mariusz_d1

Wałówka

  • 9 tematów
  • 109 odpowiedzi
Jedzenie do pracy - ostatni post przez Violka

Regionalne przysmaki

  • 31 tematów
  • 177 odpowiedzi
Potrawy bieszczadzkie Polsk... - ostatni post przez adwww

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 14 tematów
  • 460 odpowiedzi
Parówki i serdelki dla wnuków - ostatni post przez arkadiusz

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 146 tematów
  • 3714 odpowiedzi
Świeżonka - ostatni post przez Marcin Skwira

Przepisy z różnych stron świata

  • 104 tematów
  • 2854 odpowiedzi
[Niemcy] Kulinarny spadek p... - ostatni post przez witt

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 146 tematów
  • 6685 odpowiedzi
Feniksowe dłubanie - ostatni post przez januszfeniks

Książki i Filmy

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 90 tematów
  • 2042 odpowiedzi
Rozbior wieprzowiny i ciele... - ostatni post przez averoy