Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 197 tematów
  • 6809 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez Bagno

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 729 tematów
  • 17372 odpowiedzi
Peklowanie - dla początkują... - ostatni post przez arkadiusz

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 169 tematów
  • 2829 odpowiedzi
[Rok 1957] Wstępny przerób... - ostatni post przez Maxell

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 164 tematów
  • 2039 odpowiedzi
Karkówka z zagwozdką... - ostatni post przez Marek z Bielska

Jelita i Dodatki

  • 179 tematów
  • 3836 odpowiedzi
Żelatyna/Agar/Guar itp. - ostatni post przez electra

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 757 tematów
  • 33960 odpowiedzi
Dobre noże w dobrej cenie - ostatni post przez Papcio

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 669 tematów
  • 15425 odpowiedzi
Po co parzy się wędzonki? - ostatni post przez Wirus

Technologia dla zaawansowanych

  • 51 tematów
  • 976 odpowiedzi
[Ciekawostka] Peklowanie -... - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1589 tematów
  • 51715 odpowiedzi
"Kibelek" wg WQ (na... - ostatni post przez Muski

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 731 tematów
  • 20007 odpowiedzi
Kiełbasa lisiecka wg. Kostka - ostatni post przez kostek61

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 336 tematów
  • 8588 odpowiedzi
Robimy szynkę z kością - ostatni post przez TOSHIBA

Wędliny dojrzewające

  • 96 tematów
  • 6368 odpowiedzi
Saucisson Sec - ostatni post przez redzed

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 192 tematów
  • 5640 odpowiedzi
Zmodyfikowany salceson SIVO... - ostatni post przez Tsosna

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 240 tematów
  • 6688 odpowiedzi
Zbój Madej - wyroby parzone - ostatni post przez jac007

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 159 tematów
  • 5174 odpowiedzi
Termometry maksymalne do ko... - ostatni post przez TOSHIBA

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 418 tematów
  • 8771 odpowiedzi
[Smaki PRL'u] Tajemnice... - ostatni post przez ryszpak

Drób

  • 141 tematów
  • 3010 odpowiedzi
Jak peklować pierś z indyka - ostatni post przez binio1111

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 267 tematów
  • 6058 odpowiedzi
Ryby wędzone. Receptury, te... - ostatni post przez binio1111

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 179 tematów
  • 2054 odpowiedzi
VIII. ZARYS TECHNOLOGII DZI... - ostatni post przez DominikaMossakowska

Grill

  • 65 tematów
  • 1406 odpowiedzi
Rozpałki do grilla, wędzarn... - ostatni post przez miro

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 52 tematów
  • 1300 odpowiedzi
Budowa altany z piecem do c... - ostatni post przez lelek40

Wałówka

  • 9 tematów
  • 109 odpowiedzi
Jedzenie do pracy - ostatni post przez Violka

Regionalne przysmaki

  • 31 tematów
  • 177 odpowiedzi
Potrawy bieszczadzkie Polsk... - ostatni post przez adwww

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 15 tematów
  • 484 odpowiedzi
Parówki i serdelki dla wnuków - ostatni post przez Adamvfr

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 146 tematów
  • 3724 odpowiedzi
Wiejskie stoły weselne - ostatni post przez wróbel75

Przepisy z różnych stron świata

  • 104 tematów
  • 2854 odpowiedzi
[Niemcy] Kulinarny spadek p... - ostatni post przez witt

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 149 tematów
  • 6744 odpowiedzi
Feniksowe dłubanie - ostatni post przez binio1111

Książki i Filmy

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 90 tematów
  • 2042 odpowiedzi
Rozbior wieprzowiny i ciele... - ostatni post przez averoy