Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 208 tematów
  • 7359 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez DZIADEK

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 808 tematów
  • 19282 odpowiedzi
Wedzenie na zimno - ostatni post przez bartek16

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych,
  5. Prasowy kącik retro

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 243 tematów
  • 2977 odpowiedzi
Polędwica łososiowa a czas... - ostatni post przez Maxell

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 185 tematów
  • 2221 odpowiedzi
Jak pozyskujemy mięso - pre... - ostatni post przez Maxell

Jelita i Dodatki

  • 184 tematów
  • 3936 odpowiedzi
Nie wypłukane jelito - ostatni post przez mikas86

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 827 tematów
  • 37236 odpowiedzi
Tc12i - fatalna gardziel? - ostatni post przez Kamil_1

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 714 tematów
  • 16833 odpowiedzi
Sól jodowana kontra sól nie... - ostatni post przez EAnna

Technologia dla zaawansowanych

  • 63 tematów
  • 1005 odpowiedzi
Ekologiczne metody przetwór... - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne,
  4. WWA

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1736 tematów
  • 55340 odpowiedzi
Wędzarnia z suszarnią. - ostatni post przez Romii

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 806 tematów
  • 21815 odpowiedzi
Kiełbasa szynkowa wg.JackaW - ostatni post przez SIVON

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 363 tematów
  • 9283 odpowiedzi
Polędwica łososiowa wg @sol... - ostatni post przez soliera

Wędliny dojrzewające

  • 126 tematów
  • 7864 odpowiedzi
Pierwsza w życiu dojrzewają... - ostatni post przez gollum

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 202 tematów
  • 6074 odpowiedzi
[Ukraina] Zelc (saltz, zylc... - ostatni post przez Małgoś

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 267 tematów
  • 7040 odpowiedzi
Moje pierwsze szynkowarzenia - ostatni post przez kondzik

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 194 tematów
  • 5958 odpowiedzi
Zamykarka do puszek - ostatni post przez sverige2

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 457 tematów
  • 9281 odpowiedzi
Domowy ocet jabłkowy - ostatni post przez Anuś

Drób

  • 153 tematów
  • 3231 odpowiedzi
Ma ktoś pomysł na żołądki z... - ostatni post przez jumbo

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 293 tematów
  • 6420 odpowiedzi
Czy ktoś już wędził sumiki... - ostatni post przez siwydymek

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 200 tematów
  • 2439 odpowiedzi
Tłusty dzik - ostatni post przez SIVON

Grill

  • 71 tematów
  • 1433 odpowiedzi
Prosię z rożna - ostatni post przez Kaskader8888

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 65 tematów
  • 1430 odpowiedzi
Chleb na zakwasie - twarda... - ostatni post przez EAnna

Wałówka

  • 9 tematów
  • 110 odpowiedzi
Zaczynamy - ostatni post przez bialymis81

Regionalne przysmaki

  • 37 tematów
  • 258 odpowiedzi
Święta Wielkanocne z wielko... - ostatni post przez Yerba

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 16 tematów
  • 599 odpowiedzi
Parówki i serdelki dla wnuków - ostatni post przez Gwayi

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 156 tematów
  • 3843 odpowiedzi
Grasica cielęca - ostatni post przez Muski

Przepisy z różnych stron świata

  • 115 tematów
  • 2998 odpowiedzi
[Rosja] Torty, ciasta, cias... - ostatni post przez paszeko

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 159 tematów
  • 7187 odpowiedzi
Fotowoltaika - ostatni post przez EAnna

Książki i Filmy

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 95 tematów
  • 2180 odpowiedzi
Poszukuje książki z rynku N... - ostatni post przez Marek z Bielska