Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 210 tematów
  • 7533 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez dstrupie

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 937 tematów
  • 22316 odpowiedzi
[Porady dla poczatkujących]... - ostatni post przez YaroFPV

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci


  1. Wykład nr I: Rozbiór tuszy wieprzowej,
  2. Wykład nr II: Rozbiór ćwierci wołowych,
  3. Wykład nr III: Osłonki, jelita i przyprawy,
  4. Wykład nr IV: Peklowanie,
  5. Wykład nr V: Wyrób wędzonek,
  6. Wykład nr VI: Wyrób kiełbas,
  7. Wykład nr VII: Wytwarzanie wyrobów podrobowych,
  8. Wykład nr VIII: Wyroby drobiowe,
  9. Wykład nr IX: Wyrób konserw,
  10. Wykład nr X: Wyroby z praski i szynkowaru,
  11. Wykład nr XI: Wędzenie ryb

  • 134 tematów
  • 546 odpowiedzi
Odcinek 5. Azotyn sodu vs s... - ostatni post przez arkadiusz

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych,
  5. Prasowy kącik retro

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 286 tematów
  • 3093 odpowiedzi
[Wyższa Szkoła Wojenna][Rok... - ostatni post przez Wilq1x

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 202 tematów
  • 2401 odpowiedzi
Jakość mikrobiologiczna tus... - ostatni post przez Maxell

Jelita i Dodatki

  • 188 tematów
  • 4028 odpowiedzi
Jelita i osłonki - pytania... - ostatni post przez siwydymek

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 916 tematów
  • 41830 odpowiedzi
Mieszarka  - napęd z silnik... - ostatni post przez siwydymek

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 753 tematów
  • 17681 odpowiedzi
[Rok 1957] Zbiórka i przeró... - ostatni post przez Maxell

Technologia dla zaawansowanych

  • 68 tematów
  • 1056 odpowiedzi
Wpływ przechowywania zamraż... - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne,
  4. WWA,
  5. I Ogólnopolski Konkurs Amatorskich Wędzarni Tradycyjnych

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1926 tematów
  • 60231 odpowiedzi
Budowa kombajnu, wędzarnia,... - ostatni post przez tinek01

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 878 tematów
  • 23181 odpowiedzi
Twarda osłonka po wedzeniu - ostatni post przez EAnna

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 389 tematów
  • 9985 odpowiedzi
Szukam przepisu - temat zbi... - ostatni post przez ANNAM

Wędliny dojrzewające

  • 154 tematów
  • 8764 odpowiedzi
Miedzykontynentalne wyroby... - ostatni post przez Bagno

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 215 tematów
  • 6357 odpowiedzi
Kaszanka Łódzka wg. krystia... - ostatni post przez Grzewlod

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 277 tematów
  • 7124 odpowiedzi
Juraszkowe wyroby z szynkow... - ostatni post przez quadro555

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw,
  2. Przepisy na konserwy w szklanych słojach,
  3. Przepisy na konserwy w puszkach blaszanych

  • 246 tematów
  • 6892 odpowiedzi
Istota produkcji konserw pa... - ostatni post przez StefanS

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 489 tematów
  • 9875 odpowiedzi
[Rok 1979]["WARS] Zbiór... - ostatni post przez Maxell

Drób

  • 159 tematów
  • 3298 odpowiedzi
Wędzenie kurczaka - ostatni post przez Belizariusz

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 328 tematów
  • 6789 odpowiedzi
Przepisy na wędzenie ryb - ostatni post przez piksiak

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 210 tematów
  • 2828 odpowiedzi
Moje zmagania z dzikiem - ostatni post przez EAnna

Grill

  • 84 tematów
  • 1549 odpowiedzi
Gril gazowy YATO YG-20013... - ostatni post przez Jakub Jewuła

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 83 tematów
  • 1749 odpowiedzi
Piec TANDOOR / TANDOORI - ostatni post przez wróbel75

Wałówka

  • 9 tematów
  • 110 odpowiedzi
Zaczynamy - ostatni post przez bialymis81

Regionalne przysmaki

  • 56 tematów
  • 281 odpowiedzi
Piwo (psiwo) kozicowe - ostatni post przez Henio

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 19 tematów
  • 644 odpowiedzi
Parówki i serdelki dla wnuków - ostatni post przez sobol

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 168 tematów
  • 4765 odpowiedzi
Pastrami wg Tusiaczka w wyk... - ostatni post przez tusiaczek

Przepisy z różnych stron świata

  • 125 tematów
  • 3111 odpowiedzi
[Rosja] Polędwica wieprzowa... - ostatni post przez Maxell

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 175 tematów
  • 7663 odpowiedzi
Izolować czy nie izolować z... - ostatni post przez Pacan Wojciech

Książki i Filmy


  1. [Książki rekomendowane przez WB] Atlas rozbioru półtuszy wieprzowej krok po kroku

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 101 tematów
  • 2488 odpowiedzi
Album "Rozbiór półtuszy... - ostatni post przez karolszymczak