Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 197 tematów
  • 6791 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez Bagno

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 744 tematów
  • 17602 odpowiedzi
Peklowanie - dla początkują... - ostatni post przez ANNAM

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 165 tematów
  • 2820 odpowiedzi
[Cech śląski] Rzeźnictwo i... - ostatni post przez Maxell

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 163 tematów
  • 2025 odpowiedzi
[Artykuł] Mięso zwierząt eg... - ostatni post przez Maxell

Jelita i Dodatki

  • 178 tematów
  • 3782 odpowiedzi
Czosnek niedźwiedzi - ostatni post przez Muski

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 751 tematów
  • 33424 odpowiedzi
Dymogenerator a prawo paten... - ostatni post przez Perszing37

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 663 tematów
  • 15177 odpowiedzi
Peklowanie - pytania!! - ostatni post przez Muski

Technologia dla zaawansowanych

  • 51 tematów
  • 976 odpowiedzi
[Ciekawostka] Peklowanie -... - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1567 tematów
  • 50534 odpowiedzi
Wszystko o drewnie do wędzenia - ostatni post przez ziezielony

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 729 tematów
  • 19614 odpowiedzi
Kabanosy wieprzowe - ostatni post przez binio1111

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 336 tematów
  • 8515 odpowiedzi
Wędzenie sera twarogowego -... - ostatni post przez qba-69

Wędliny dojrzewające

  • 93 tematów
  • 6172 odpowiedzi
Wyroby Piotra_O - ostatni post przez StefanS

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 193 tematów
  • 5639 odpowiedzi
Kaszanka - ostatni post przez qba-69

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 239 tematów
  • 6626 odpowiedzi
Moje pierwsze szynkowarzenia - ostatni post przez Muski

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 156 tematów
  • 5048 odpowiedzi
Wyroby słoikowe Zbója Madeja - ostatni post przez andrzej k

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 411 tematów
  • 8601 odpowiedzi
Hamburgery domowe - ostatni post przez StefanS

Drób

  • 141 tematów
  • 3010 odpowiedzi
Jak peklować pierś z indyka - ostatni post przez binio1111

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 265 tematów
  • 5984 odpowiedzi
Wedzenie karpia - ostatni post przez beatag

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 177 tematów
  • 1995 odpowiedzi
Kiełbasa z kangura - ostatni post przez ANNAM

Grill

  • 63 tematów
  • 1359 odpowiedzi
Ruszt grilla z ociekaczem t... - ostatni post przez Einshell

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 49 tematów
  • 1254 odpowiedzi
Instrukcje budowy pieców ch... - ostatni post przez Maxell

Wałówka

  • 9 tematów
  • 109 odpowiedzi
Jedzenie do pracy - ostatni post przez Violka

Regionalne przysmaki

  • 31 tematów
  • 177 odpowiedzi
Potrawy bieszczadzkie Polsk... - ostatni post przez adwww

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 14 tematów
  • 451 odpowiedzi
Parówki i serdelki dla wnuków - ostatni post przez arkadiusz

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 146 tematów
  • 3713 odpowiedzi
Kombucha [nektar bogów] - ostatni post przez ANNAM

Przepisy z różnych stron świata

  • 106 tematów
  • 2901 odpowiedzi
Z tego, co Bóg dał... - ostatni post przez Angiee

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 146 tematów
  • 6600 odpowiedzi
Feniksowe dłubanie - ostatni post przez ziezielony

Książki i Filmy

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 90 tematów
  • 2042 odpowiedzi
Rozbior wieprzowiny i ciele... - ostatni post przez averoy