Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 202 tematów
  • 7082 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez Rafał G

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 751 tematów
  • 18048 odpowiedzi
Kiełbasa swojska nie pachni... - ostatni post przez Maxell

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 176 tematów
  • 2860 odpowiedzi
Peklowanie mięsa na kiełbasy - ostatni post przez karolszymczak

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 168 tematów
  • 2084 odpowiedzi
[CDR Brwinów] Garść informa... - ostatni post przez Maxell

Jelita i Dodatki

  • 181 tematów
  • 3968 odpowiedzi
Czosnek niedźwiedzi - ostatni post przez EAnna

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 782 tematów
  • 35739 odpowiedzi
Mieszarka do farszu - pomoc... - ostatni post przez sajmon0609

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 675 tematów
  • 16007 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez Maxell

Technologia dla zaawansowanych

  • 57 tematów
  • 1009 odpowiedzi
[Ciekawostka] Peklowanie -... - ostatni post przez darbarian

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1629 tematów
  • 53190 odpowiedzi
Zakup wędzarni(allegro,olx,... - ostatni post przez DZIADEK MACIEK

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 780 tematów
  • 21114 odpowiedzi
Kiełbasa Halusi wg WQ - ostatni post przez WQ_86

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 346 tematów
  • 8884 odpowiedzi
Mozaika ze ścinek - ostatni post przez Bagno

Wędliny dojrzewające

  • 106 tematów
  • 6688 odpowiedzi
Wyroby dojrzewające Twonk... - ostatni post przez Twonk

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 193 tematów
  • 5808 odpowiedzi
Wątrobianka o grubej granul... - ostatni post przez paszeko

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 251 tematów
  • 6844 odpowiedzi
Szynka prasowana -parzona S... - ostatni post przez jacekw21

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 180 tematów
  • 5671 odpowiedzi
Kiełbas wędzona w słoikach,... - ostatni post przez Alinka

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 429 tematów
  • 8941 odpowiedzi
[Smaki PRL'u] Tajemnice... - ostatni post przez wróbel75

Drób

  • 142 tematów
  • 3123 odpowiedzi
Szynka z piersi indyka wg D... - ostatni post przez tusiaczek

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 274 tematów
  • 6179 odpowiedzi
Wspaniałe szprotki w zalewi... - ostatni post przez Maxell

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 188 tematów
  • 2281 odpowiedzi
Kiełbasa z mięsem z jelenia - ostatni post przez pablo8014

Grill

  • 67 tematów
  • 1413 odpowiedzi
Kiełbasa grillowa z wędzony... - ostatni post przez paszeko

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 57 tematów
  • 1383 odpowiedzi
Budowa altany z piecem do c... - ostatni post przez lelek40

Wałówka

  • 9 tematów
  • 109 odpowiedzi
Jedzenie do pracy - ostatni post przez Violka

Regionalne przysmaki

  • 33 tematów
  • 224 odpowiedzi
Potrawa jednogarnkowa po uz... - ostatni post przez bilu72

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 16 tematów
  • 595 odpowiedzi
Jak zrobić parówki? - ostatni post przez EAnna

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 151 tematów
  • 3771 odpowiedzi
Chipsy ze skórek - ostatni post przez bilu72

Przepisy z różnych stron świata

  • 104 tematów
  • 2861 odpowiedzi
Z tego, co Bóg dał... - ostatni post przez wojteq123

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 155 tematów
  • 6951 odpowiedzi
Siekiera do rabania drewna - ostatni post przez Olek.P

Książki i Filmy

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 92 tematów
  • 2124 odpowiedzi
Najstarsza Kuchnia Świata - ostatni post przez zbokowaniec