Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 208 tematów
  • 7295 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez jarekduch

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 798 tematów
  • 19093 odpowiedzi
Niejednolicie owędzone wędl... - ostatni post przez Henio

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych,
  5. Prasowy kącik retro

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 240 tematów
  • 2968 odpowiedzi
[Polonia w USA][Rok 1917] F... - ostatni post przez wiejas

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 176 tematów
  • 2108 odpowiedzi
Udziec jagnięcy wędzony wg.... - ostatni post przez Muski

Jelita i Dodatki

  • 183 tematów
  • 3917 odpowiedzi
Jak dlugo mozna przechowywa... - ostatni post przez wróbel75

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 811 tematów
  • 36479 odpowiedzi
Alfa 32-przerobka - ostatni post przez jac007

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 688 tematów
  • 16558 odpowiedzi
Peklowanie na sucho w worec... - ostatni post przez _Misiek_

Technologia dla zaawansowanych

  • 64 tematów
  • 1012 odpowiedzi
[Enzymy część IV] Enzymy w... - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1713 tematów
  • 54882 odpowiedzi
BORNIAK - zakup/problemy/py... - ostatni post przez TOSHIBA

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 800 tematów
  • 21658 odpowiedzi
KIEŁBASA CHŁOPSKA - ostatni post przez Baca

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 355 tematów
  • 9094 odpowiedzi
Pierwsze wędzenie wędlin - ostatni post przez gollum

Wędliny dojrzewające

  • 122 tematów
  • 7569 odpowiedzi
Zbój Madej - wyroby dojrzew... - ostatni post przez Zbój Madej

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 196 tematów
  • 5980 odpowiedzi
Szpachlówka z wątróbki - ostatni post przez arkadiusz

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 267 tematów
  • 7000 odpowiedzi
Szynka z łopatką z praski - ostatni post przez gollum

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 189 tematów
  • 5927 odpowiedzi
Konserwa- mielonka ,,Lunche... - ostatni post przez Skalar50

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 447 tematów
  • 9138 odpowiedzi
Kiszenie kapusty - ostatni post przez sverige2

Drób

  • 144 tematów
  • 3161 odpowiedzi
Chicken wings (hot wings) p... - ostatni post przez sobol

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 288 tematów
  • 6284 odpowiedzi
sum - ostatni post przez Muski

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 191 tematów
  • 2406 odpowiedzi
Dzik w dużym skrócie - ostatni post przez gollum

Grill

  • 71 tematów
  • 1432 odpowiedzi
Ciekawe rozwiązanie rusztu... - ostatni post przez Jarod11

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 64 tematów
  • 1424 odpowiedzi
Budowa altany z piecem do c... - ostatni post przez lelek40

Wałówka

  • 9 tematów
  • 110 odpowiedzi
Zaczynamy - ostatni post przez bialymis81

Regionalne przysmaki

  • 37 tematów
  • 258 odpowiedzi
Święta Wielkanocne z wielko... - ostatni post przez Yerba

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 16 tematów
  • 599 odpowiedzi
Parówki i serdelki dla wnuków - ostatni post przez Gwayi

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 155 tematów
  • 3832 odpowiedzi
Mucho fuego czyli na ostro - ostatni post przez Veniks

Przepisy z różnych stron świata

  • 107 tematów
  • 2868 odpowiedzi
[Francja] Kuchnia bretońska - ostatni post przez Gwayi

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 157 tematów
  • 7140 odpowiedzi
Struktura - ostatni post przez kokos

Książki i Filmy

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 94 tematów
  • 2162 odpowiedzi
Wreszcie coś z naszego wyda... - ostatni post przez zdobo