Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 209 tematów
  • 7504 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez śniegol

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 843 tematów
  • 19922 odpowiedzi
Szynka parzona lekko podwed... - ostatni post przez Twonk

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci


  1. Wykład nr I: Rozbiór tuszy wieprzowej,
  2. Wykład nr II: Rozbiór ćwierci wołowych,
  3. Wykład nr III: Osłonki, jelita i przyprawy,
  4. Wykład nr IV: Peklowanie,
  5. Wykład nr V: Wyrób wędzonek,
  6. Wykład nr VI: Wyrób kiełbas,
  7. Wykład nr VII: Wytwarzanie wyrobów podrobowych,
  8. Wykład nr VIII: Wyroby drobiowe,
  9. Wykład nr IX: Wyrób konserw,
  10. Wykład nr X: Wyroby z praski i szynkowaru,
  11. Wykład nr XI: Wędzenie ryb

  • 90 tematów
  • 291 odpowiedzi
[Film] Przepyszne rogaliki... - ostatni post przez Pontiak

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych,
  5. Prasowy kącik retro

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 276 tematów
  • 3039 odpowiedzi
[Rok 1964] Surowce podstawo... - ostatni post przez Maxell

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 193 tematów
  • 2266 odpowiedzi
Udziec barani - ostatni post przez Atrax

Jelita i Dodatki

  • 185 tematów
  • 3936 odpowiedzi
Sklepy oraz hurtownie artyk... - ostatni post przez Maxell

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 851 tematów
  • 38784 odpowiedzi
Wybór nadziewarki. - ostatni post przez arkadiusz

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 725 tematów
  • 17023 odpowiedzi
Ciekawy wygląd polędwicy - ostatni post przez EAnna

Technologia dla zaawansowanych

  • 64 tematów
  • 1013 odpowiedzi
Metody zabezpieczania i utr... - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne,
  4. WWA

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1804 tematów
  • 56902 odpowiedzi
Grilo Wędzarnia Fileta - ostatni post przez Muski

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 830 tematów
  • 22320 odpowiedzi
Kielbasa grillowa pikantna... - ostatni post przez tytan58

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 370 tematów
  • 9462 odpowiedzi
Moje wyroby - fafon - ostatni post przez T800

Wędliny dojrzewające

  • 137 tematów
  • 8214 odpowiedzi
Polędwica dojrzewająca - pr... - ostatni post przez Muski

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 208 tematów
  • 6191 odpowiedzi
Mi-Szużuk kazachski przysmak - ostatni post przez Muski

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 270 tematów
  • 7057 odpowiedzi
[Rosja] Kiełbasa w puszce -... - ostatni post przez quadro555

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 221 tematów
  • 6332 odpowiedzi
[Rosja] Pyszna, dmowa konse... - ostatni post przez Maxell

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 477 tematów
  • 9536 odpowiedzi
[Rosja] Dziewięć pysznych d... - ostatni post przez krystian252

Drób

  • 158 tematów
  • 3260 odpowiedzi
[Rosja] Pierś drobiowa mace... - ostatni post przez Maxell

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 307 tematów
  • 6513 odpowiedzi
[Rosja] Makrela gotowa w 3... - ostatni post przez Maxell

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 203 tematów
  • 2629 odpowiedzi
Moje zmagania z dzikiem - ostatni post przez Maxell

Grill

  • 78 tematów
  • 1497 odpowiedzi
[Gruzja] Kupaty pieczone na... - ostatni post przez lobo

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 72 tematów
  • 1523 odpowiedzi
Chleb domowego wypieku - pr... - ostatni post przez nestor

Wałówka

  • 9 tematów
  • 110 odpowiedzi
Zaczynamy - ostatni post przez bialymis81

Regionalne przysmaki

  • 43 tematów
  • 264 odpowiedzi
Smaki pogranicza. Podlasie - ostatni post przez Maxell

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 17 tematów
  • 619 odpowiedzi
Parówki z indyka wg El Kome... - ostatni post przez El komendante

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 158 tematów
  • 3942 odpowiedzi
Moje dzisiejsze wypieki - ostatni post przez nestor

Przepisy z różnych stron świata

  • 120 tematów
  • 3016 odpowiedzi
[Rosja] Kiełbaski ziemniacz... - ostatni post przez karolszymczak

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 165 tematów
  • 7285 odpowiedzi
Jak schłodzić ziemiankę? - ostatni post przez Pacan Wojciech

Książki i Filmy

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 99 tematów
  • 2420 odpowiedzi
Lista chętnych do zakupu ks... - ostatni post przez Jacek53