Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 199 tematów
  • 6839 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez zzzt

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 727 tematów
  • 17465 odpowiedzi
Pierwsze pytania i porady. - ostatni post przez EAnna

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 169 tematów
  • 2829 odpowiedzi
[Rok 1957] Wstępny przerób... - ostatni post przez Maxell

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 165 tematów
  • 2075 odpowiedzi
Golonka - ostatni post przez arkadiusz

Jelita i Dodatki

  • 179 tematów
  • 3862 odpowiedzi
Wiązanie osłonek - ostatni post przez binio1111

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 762 tematów
  • 34470 odpowiedzi
Termometr do wędzarni - ostatni post przez binio1111

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 670 tematów
  • 15700 odpowiedzi
Sous vide - obróbka termicz... - ostatni post przez EAnna

Technologia dla zaawansowanych

  • 51 tematów
  • 976 odpowiedzi
[Ciekawostka] Peklowanie -... - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1601 tematów
  • 52449 odpowiedzi
Ogrodowa wędzarnia z grille... - ostatni post przez Widmo.SG

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 734 tematów
  • 20215 odpowiedzi
Pytania i porady - wątek og... - ostatni post przez EAnna

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 336 tematów
  • 8619 odpowiedzi
Dopiekanie w wędzarni - ostatni post przez WQ_86

Wędliny dojrzewające

  • 97 tematów
  • 6430 odpowiedzi
Nie tylko poledwicowy ekspe... - ostatni post przez EAnna

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 192 tematów
  • 5681 odpowiedzi
Necówka EAnny - ostatni post przez electra

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 241 tematów
  • 6739 odpowiedzi
Szynkowarka odkurzona - ostatni post przez Todek

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 159 tematów
  • 5245 odpowiedzi
Zarządzenie PN-52/76 w spra... - ostatni post przez Todek

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 419 tematów
  • 8797 odpowiedzi
[Rok 1968] Prawie wszystko... - ostatni post przez Muski

Drób

  • 141 tematów
  • 3046 odpowiedzi
Szukam przepisu (temat doty... - ostatni post przez witt

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 268 tematów
  • 6092 odpowiedzi
Solankowanie ryb - ostatni post przez chudziak

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 179 tematów
  • 2089 odpowiedzi
Pasożyty w mięsie kozła? - ostatni post przez janusz_p

Grill

  • 65 tematów
  • 1409 odpowiedzi
Rozpałki do grilla, wędzarn... - ostatni post przez sonicsquad

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 53 tematów
  • 1323 odpowiedzi
Budowa altany z piecem do c... - ostatni post przez lelek40

Wałówka

  • 9 tematów
  • 109 odpowiedzi
Jedzenie do pracy - ostatni post przez Violka

Regionalne przysmaki

  • 31 tematów
  • 190 odpowiedzi
SMAKI WARMII, MAZUR ORAZ PO... - ostatni post przez EL GREGOR

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 15 tematów
  • 537 odpowiedzi
Jak zrobić parówki? - ostatni post przez TOSHIBA

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 146 tematów
  • 3724 odpowiedzi
Wiejskie stoły weselne - ostatni post przez wróbel75

Przepisy z różnych stron świata

  • 104 tematów
  • 2855 odpowiedzi
[Rosja] Słonina czyli sało - ostatni post przez wiejas

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 149 tematów
  • 6814 odpowiedzi
Feniksowe dłubanie - ostatni post przez binio1111

Książki i Filmy

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 90 tematów
  • 2042 odpowiedzi
Rozbior wieprzowiny i ciele... - ostatni post przez averoy