Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 193 tematów
  • 6643 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez Maxell

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 739 tematów
  • 16739 odpowiedzi
Czym zastąpić podgardle - ostatni post przez reda

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 163 tematów
  • 2815 odpowiedzi
[Unikat][Rok 1935] Trzoda c... - ostatni post przez Maxell

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 161 tematów
  • 1988 odpowiedzi
Pierwsze pytania - ostatni post przez paweljack

Jelita i Dodatki

  • 177 tematów
  • 3676 odpowiedzi
Jelita i osłonki - pytania - ostatni post przez miro

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 737 tematów
  • 32163 odpowiedzi
"Na noże" - ostatni post przez EAnna

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 662 tematów
  • 14825 odpowiedzi
Peklowanie na sucho w worec... - ostatni post przez _Misiek_

Technologia dla zaawansowanych

  • 51 tematów
  • 974 odpowiedzi
[Ciekawostka] Peklowanie -... - ostatni post przez Papcio

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1536 tematów
  • 49179 odpowiedzi
Wędzarnia własnoręcznie wyb... - ostatni post przez eli55

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 724 tematów
  • 19026 odpowiedzi
KIEŁBASA CHŁOPSKA - ostatni post przez vojtek

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 336 tematów
  • 8155 odpowiedzi
Trzecie wędzenie i totalna... - ostatni post przez Adamvfr

Wędliny dojrzewające

  • 84 tematów
  • 5742 odpowiedzi
Nie tylko poledwicowy ekspe... - ostatni post przez StefanS

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 192 tematów
  • 5492 odpowiedzi
Salcesony - ostatni post przez witt

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 236 tematów
  • 6493 odpowiedzi
Szynkowar - przepisy zebran... - ostatni post przez jack78

Konserwy

  • 149 tematów
  • 4578 odpowiedzi
Schab konserwowy - ostatni post przez paweljack

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 408 tematów
  • 8532 odpowiedzi
Dziwny przepis - mięso goto... - ostatni post przez JacekC

Drób

  • 135 tematów
  • 2926 odpowiedzi
Ćwiartka wędzona - ostatni post przez wróbel75

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 257 tematów
  • 5813 odpowiedzi
Rolmopsy oraz moskaliki a... - ostatni post przez karolszymczak

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 174 tematów
  • 1947 odpowiedzi
Pasztet z królika według TINKA - ostatni post przez Dafman

Grill

  • 63 tematów
  • 1347 odpowiedzi
Kamienna płyta do grilla - ostatni post przez lewar

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 47 tematów
  • 1093 odpowiedzi
Chleb pieczony w garnku - ostatni post przez eli55

Wałówka

  • 9 tematów
  • 109 odpowiedzi
Jedzenie do pracy - ostatni post przez Violka

Regionalne przysmaki

  • 31 tematów
  • 177 odpowiedzi
Potrawy bieszczadzkie Polsk... - ostatni post przez adwww

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 11 tematów
  • 213 odpowiedzi
Parówki dziadka Andrzeja dl... - ostatni post przez Marek z Bielska

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 145 tematów
  • 3614 odpowiedzi
Smalec wg.Henia - ostatni post przez Henio

Przepisy z różnych stron świata

  • 103 tematów
  • 2811 odpowiedzi
[Polska] Gołąb - ostatni post przez electra

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 145 tematów
  • 6514 odpowiedzi
Feniksowe dłubanie - ostatni post przez januszfeniks

Książki i Filmy

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 87 tematów
  • 2020 odpowiedzi
Są do kupienia dwa zbiory r... - ostatni post przez wojs40