Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 193 tematów
  • 6564 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez Maxell

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 729 tematów
  • 16348 odpowiedzi
Jak zrobić serdelki lub par... - ostatni post przez arkadiusz

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 162 tematów
  • 2811 odpowiedzi
[Rok 1973] Domowe wyroby mi... - ostatni post przez Maxell

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 157 tematów
  • 1981 odpowiedzi
[Rok 1908] Z kazuistyki tak... - ostatni post przez Maxell

Jelita i Dodatki

  • 176 tematów
  • 3669 odpowiedzi
Jelita i osłonki - pytania - ostatni post przez andrzej k

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 728 tematów
  • 31672 odpowiedzi
Pakowarka próżniowa .... - ostatni post przez ArturS7

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 655 tematów
  • 14278 odpowiedzi
Peklowanie zalewowe -  iloś... - ostatni post przez roger

Technologia dla zaawansowanych

  • 51 tematów
  • 945 odpowiedzi
Porównanie jakości kiełbas... - ostatni post przez miro

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1515 tematów
  • 47686 odpowiedzi
Prośba o ocenę projektu - ostatni post przez Łukaszenko

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 716 tematów
  • 18568 odpowiedzi
Zbój Madej-prosta kiełbasa - ostatni post przez andrzej k

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 337 tematów
  • 8049 odpowiedzi
Trzecie wędzenie i totalna... - ostatni post przez Adamvfr

Wędliny dojrzewające

  • 78 tematów
  • 5614 odpowiedzi
Nie tylko poledwicowy ekspe... - ostatni post przez StefanS

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 191 tematów
  • 5476 odpowiedzi
Pasztet wieprzowo-wołowy es... - ostatni post przez Małgoś

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 235 tematów
  • 6410 odpowiedzi
Zbój Madej - wyroby parzone - ostatni post przez Zbój Madej

Konserwy

  • 147 tematów
  • 4549 odpowiedzi
Najnowszy sterylizator domo... - ostatni post przez DZIADEK

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 405 tematów
  • 8315 odpowiedzi
Ogórki konserwowe mojej Mamy - ostatni post przez eli55

Drób

  • 134 tematów
  • 2856 odpowiedzi
Przepis świadzia na wedzone... - ostatni post przez ANNAM

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 253 tematów
  • 5692 odpowiedzi
Wędzony łosoś norweski - ostatni post przez ANNAM

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 173 tematów
  • 1928 odpowiedzi
[Rok 1960] Konserwacja dzic... - ostatni post przez Maxell

Grill

  • 62 tematów
  • 1340 odpowiedzi
Eksperyment roger'a - ostatni post przez Maniek96

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 46 tematów
  • 738 odpowiedzi
Altana z piecem do pizzy i... - ostatni post przez cezar

Wałówka

  • 9 tematów
  • 109 odpowiedzi
Jedzenie do pracy - ostatni post przez roger

Regionalne przysmaki

  • 31 tematów
  • 177 odpowiedzi
Potrawy bieszczadzkie Polsk... - ostatni post przez adwww

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 10 tematów
  • 197 odpowiedzi
Jak zrobić zdrową parówkę/k... - ostatni post przez wróbel75

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 144 tematów
  • 3542 odpowiedzi
Formowanie oscypka - ostatni post przez Adamvfr

Przepisy z różnych stron świata

  • 103 tematów
  • 2807 odpowiedzi
[Hiszpania] Paella Española - ostatni post przez buddd

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 144 tematów
  • 6392 odpowiedzi
Przeróbka zamrażarki na chł... - ostatni post przez Olek.P

Książki i Filmy

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 86 tematów
  • 2016 odpowiedzi
Gazowane napoje chłodzące - ostatni post przez osid