Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 203 tematów
  • 7122 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez kaandrzej

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 779 tematów
  • 18675 odpowiedzi
Nabijanie kiełbasy 12 godzi... - ostatni post przez Maxell

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych,
  5. Prasowy kącik retro

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 232 tematów
  • 2953 odpowiedzi
Jak opracować dokumentacje... - ostatni post przez Maxell

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 170 tematów
  • 2098 odpowiedzi
Jakość mięsa świń polskich... - ostatni post przez Maxell

Jelita i Dodatki

  • 182 tematów
  • 3898 odpowiedzi
Gdzie polecacie zakupić jel... - ostatni post przez wędzarz76

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 795 tematów
  • 36012 odpowiedzi
Wybór nadziewarki. - ostatni post przez witek1965

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 681 tematów
  • 16227 odpowiedzi
Peklowanie 10 dniowe - moje... - ostatni post przez robinhoo

Technologia dla zaawansowanych

  • 59 tematów
  • 1011 odpowiedzi
[Ciekawe][Część I i II] Sub... - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1655 tematów
  • 53872 odpowiedzi
!PYTANIA dotyczące budowy w... - ostatni post przez Dawideo

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 787 tematów
  • 21434 odpowiedzi
Zbój Madej-prosta kiełbasa - ostatni post przez andrzej k

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 348 tematów
  • 8922 odpowiedzi
Zielone plamy w szynce i po... - ostatni post przez miro

Wędliny dojrzewające

  • 109 tematów
  • 6985 odpowiedzi
Wyroby dojrzewające Twonk... - ostatni post przez Twonk

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 195 tematów
  • 5966 odpowiedzi
Necówka EAnny - ostatni post przez Todek

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 252 tematów
  • 6888 odpowiedzi
Chicken Adelmann - ostatni post przez bilu72

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 185 tematów
  • 5810 odpowiedzi
Pasteryzacja w piekarniku - ostatni post przez Alinka

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 444 tematów
  • 8967 odpowiedzi
Tego jeszcze nie było. Tort... - ostatni post przez ziezielony

Drób

  • 144 tematów
  • 3155 odpowiedzi
Przetwórstwo mięsa drobiu -... - ostatni post przez Maxell

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 280 tematów
  • 6261 odpowiedzi
Wędzenie jesiotra - ostatni post przez arkadiusz

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 189 tematów
  • 2356 odpowiedzi
Moje zmagania z dzikiem - ostatni post przez filemonek

Grill

  • 69 tematów
  • 1413 odpowiedzi
[Rok 1939] Smak jest duszą... - ostatni post przez Maxell

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 63 tematów
  • 1405 odpowiedzi
Budowa altany z piecem do c... - ostatni post przez lelek40

Wałówka

  • 9 tematów
  • 110 odpowiedzi
Zaczynamy - ostatni post przez bialymis81

Regionalne przysmaki

  • 34 tematów
  • 226 odpowiedzi
[WLKP] Ślepe ryby - ostatni post przez Mlex

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 16 tematów
  • 599 odpowiedzi
Parówki i serdelki dla wnuków - ostatni post przez Gwayi

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 152 tematów
  • 3788 odpowiedzi
Wyroby pieczone- jacekw21 - ostatni post przez EAnna

Przepisy z różnych stron świata

  • 105 tematów
  • 2863 odpowiedzi
[Węgry] Szybki gulasz węgie... - ostatni post przez Maxell

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 156 tematów
  • 7044 odpowiedzi
Feniksowe dłubanie - ostatni post przez cezar

Książki i Filmy

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 93 tematów
  • 2155 odpowiedzi
Domowe przetwory z mięsa W.... - ostatni post przez Pontiak