Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 209 tematów
  • 7504 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez śniegol

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 911 tematów
  • 21468 odpowiedzi
Pomiar temperatury wyrobów... - ostatni post przez paweljack

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci


  1. Wykład nr I: Rozbiór tuszy wieprzowej,
  2. Wykład nr II: Rozbiór ćwierci wołowych,
  3. Wykład nr III: Osłonki, jelita i przyprawy,
  4. Wykład nr IV: Peklowanie,
  5. Wykład nr V: Wyrób wędzonek,
  6. Wykład nr VI: Wyrób kiełbas,
  7. Wykład nr VII: Wytwarzanie wyrobów podrobowych,
  8. Wykład nr VIII: Wyroby drobiowe,
  9. Wykład nr IX: Wyrób konserw,
  10. Wykład nr X: Wyroby z praski i szynkowaru,
  11. Wykład nr XI: Wędzenie ryb

  • 127 tematów
  • 461 odpowiedzi
Prezentacja albumu rozbioro... - ostatni post przez wróbel75

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych,
  5. Prasowy kącik retro

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 283 tematów
  • 3057 odpowiedzi
Wędliny regionalne z Podlasia - ostatni post przez EAnna

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 196 tematów
  • 2339 odpowiedzi
Mięso vs Market - gdzie kup... - ostatni post przez Zofintal

Jelita i Dodatki

  • 187 tematów
  • 3984 odpowiedzi
PEKLOSÓL - skład - ostatni post przez Zegarnek

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 885 tematów
  • 39963 odpowiedzi
Dymbox modyfikacja - ostatni post przez Raf78

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 744 tematów
  • 17411 odpowiedzi
Peklowanie - pytania!! - ostatni post przez EAnna

Technologia dla zaawansowanych

  • 66 tematów
  • 1048 odpowiedzi
Zagadka technologiczna - ostatni post przez arkadiusz

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne,
  4. WWA,
  5. I Ogólnopolski Konkurs Amatorskich Wędzarni Tradycyjnych

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1875 tematów
  • 58355 odpowiedzi
Wędzarnia z allegro w preze... - ostatni post przez conandram

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 858 tematów
  • 22762 odpowiedzi
Kiełbasa węgierska csabai - ostatni post przez Belizariusz

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 380 tematów
  • 9645 odpowiedzi
Słonina wędzona - ostatni post przez Belizariusz

Wędliny dojrzewające

  • 147 tematów
  • 8510 odpowiedzi
Wędliny dojrzewające - pyta... - ostatni post przez arkadiusz

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 211 tematów
  • 6271 odpowiedzi
[Rosja] Kiełbasa - salceson... - ostatni post przez roger

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 274 tematów
  • 7092 odpowiedzi
Puste przestrzenie - ostatni post przez dacker

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 232 tematów
  • 6587 odpowiedzi
Goloneczki „ze szkła” Przem... - ostatni post przez markis

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 483 tematów
  • 9851 odpowiedzi
Liście białej kapusty z war... - ostatni post przez fantomek

Drób

  • 159 tematów
  • 3297 odpowiedzi
Kurczak wędzony - ostatni post przez Bossky

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 319 tematów
  • 6709 odpowiedzi
Problem z wędzeniem ryby - ostatni post przez MarcinGsxr

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 207 tematów
  • 2744 odpowiedzi
Jądra z dzika - ostatni post przez siwydymek

Grill

  • 81 tematów
  • 1515 odpowiedzi
[OAFP] Wyroby mięsne na gri... - ostatni post przez Maxell

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 75 tematów
  • 1623 odpowiedzi
"Mój" chleb pszenno... - ostatni post przez Zegarnek

Wałówka

  • 9 tematów
  • 110 odpowiedzi
Zaczynamy - ostatni post przez bialymis81

Regionalne przysmaki

  • 54 tematów
  • 276 odpowiedzi
Potrawa jednogarnkowa po uz... - ostatni post przez Hidhorse

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 19 tematów
  • 644 odpowiedzi
Parówki i serdelki dla wnuków - ostatni post przez sobol

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 165 tematów
  • 4700 odpowiedzi
Suszone wędzone owoce - mango. - ostatni post przez Zegarnek

Przepisy z różnych stron świata

  • 123 tematów
  • 3032 odpowiedzi
Z tego, co Bóg dał... - ostatni post przez andrzej k

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 169 tematów
  • 7497 odpowiedzi
Rex C100 - C900 a może CH102 - ostatni post przez TOSHIBA

Książki i Filmy


  1. [Książki rekomendowane przez WB] Atlas rozbioru półtuszy wieprzowej krok po kroku

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 101 tematów
  • 2472 odpowiedzi
[Bestseller] Pierwsza książ... - ostatni post przez gruby7074