Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 202 tematów
  • 7115 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez damo1

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 770 tematów
  • 18484 odpowiedzi
Kiełbasa nowotomyska - ostatni post przez Maciekzbrzegu

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych,
  5. Prasowy kącik retro

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 207 tematów
  • 2916 odpowiedzi
[Rok 1915] Ciekawostka w sp... - ostatni post przez MariuszB

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 168 tematów
  • 2096 odpowiedzi
Jak przechowywać  mięso po... - ostatni post przez electra

Jelita i Dodatki

  • 180 tematów
  • 3897 odpowiedzi
Jelita i osłonki - pytania... - ostatni post przez gruby7074

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 791 tematów
  • 35918 odpowiedzi
Czyszczenie opakowań szklanych - ostatni post przez eli55

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 678 tematów
  • 16098 odpowiedzi
Peklowanie - pytania!! - ostatni post przez pablos83

Technologia dla zaawansowanych

  • 59 tematów
  • 1011 odpowiedzi
[Ciekawe][Część I i II] Sub... - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1643 tematów
  • 53605 odpowiedzi
Pierwsza wędzarnia "kib... - ostatni post przez Josef Kokolino

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 782 tematów
  • 21291 odpowiedzi
Zbój Madej-prosta kiełbasa - ostatni post przez Zbój Madej

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 346 tematów
  • 8894 odpowiedzi
Zielone plamy w szynce i po... - ostatni post przez EAnna

Wędliny dojrzewające

  • 107 tematów
  • 6769 odpowiedzi
Nie tylko poledwicowy ekspe... - ostatni post przez EAnna

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 195 tematów
  • 5910 odpowiedzi
Parzenie białej kaszy grycz... - ostatni post przez EAnna

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 252 tematów
  • 6865 odpowiedzi
[Rok 1933 r.][Patent] Sposó... - ostatni post przez Papcio

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 184 tematów
  • 5728 odpowiedzi
Wyroby z puszki i słoika wg... - ostatni post przez nestor

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 439 tematów
  • 8958 odpowiedzi
[Rok 1927] 150 potraw z wie... - ostatni post przez Maxell

Drób

  • 143 tematów
  • 3126 odpowiedzi
Wędzona pierś z kurczaka - ostatni post przez arkadiusz

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 279 tematów
  • 6244 odpowiedzi
sum - ostatni post przez Muski

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 189 tematów
  • 2325 odpowiedzi
"Nitki" w mięsie sarny - ostatni post przez yogi

Grill

  • 68 tematów
  • 1413 odpowiedzi
[Trochę historii] Czy Romaj... - ostatni post przez Maxell

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 62 tematów
  • 1401 odpowiedzi
Budowa altany z piecem do c... - ostatni post przez eli55

Wałówka

  • 9 tematów
  • 110 odpowiedzi
Zaczynamy - ostatni post przez bialymis81

Regionalne przysmaki

  • 33 tematów
  • 224 odpowiedzi
Potrawa jednogarnkowa po uz... - ostatni post przez bilu72

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 16 tematów
  • 595 odpowiedzi
Jak zrobić parówki? - ostatni post przez EAnna

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 151 tematów
  • 3775 odpowiedzi
Rolada z boczku i podgardla - ostatni post przez jacekw21

Przepisy z różnych stron świata

  • 105 tematów
  • 2863 odpowiedzi
[Węgry] Szybki gulasz węgie... - ostatni post przez Maxell

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 156 tematów
  • 7005 odpowiedzi
Feniksowe dłubanie - ostatni post przez Kamil_1

Książki i Filmy

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 93 tematów
  • 2154 odpowiedzi
Domowe przetwory z mięsa W.... - ostatni post przez Pontiak