Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 201 tematów
  • 6921 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez roberto185

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 743 tematów
  • 17879 odpowiedzi
Szarpak na zamówienie - ostatni post przez arkadiusz

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 175 tematów
  • 2851 odpowiedzi
Wiejskie wędzarnie i wędzenie - ostatni post przez meteorolog

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 166 tematów
  • 2079 odpowiedzi
Wielka Księga Wołowiny - ostatni post przez Maxell

Jelita i Dodatki

  • 180 tematów
  • 3948 odpowiedzi
PEKLOSÓL - skład - ostatni post przez Muski

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 769 tematów
  • 35287 odpowiedzi
Silnik do mieszałki. - ostatni post przez Todek

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 673 tematów
  • 15971 odpowiedzi
Maggi do peklowania. - ostatni post przez meteorolog

Technologia dla zaawansowanych

  • 57 tematów
  • 982 odpowiedzi
Chemia w kuchni - historia,... - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1618 tematów
  • 52934 odpowiedzi
Przepływ powietrza w wędzar... - ostatni post przez alibarek

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 767 tematów
  • 20854 odpowiedzi
Kiełbasa krucha wg rarytasika - ostatni post przez beatag

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 339 tematów
  • 8765 odpowiedzi
Dlaczego szarzeje - ostatni post przez Piotrek82

Wędliny dojrzewające

  • 102 tematów
  • 6516 odpowiedzi
Salami - Wędliny fermentowa... - ostatni post przez arkadiusz

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 192 tematów
  • 5692 odpowiedzi
Wyroby podrobowe wg Zbója - ostatni post przez Zbój Madej

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 248 tematów
  • 6808 odpowiedzi
Mielonka wieprzowa - ostatni post przez jacekw21

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 173 tematów
  • 5494 odpowiedzi
Golonka - ostatni post przez tompi

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 426 tematów
  • 8850 odpowiedzi
Musztarda - ostatni post przez krzysio59

Drób

  • 143 tematów
  • 3080 odpowiedzi
Poskromienie bestii, czyli... - ostatni post przez redzed

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 273 tematów
  • 6128 odpowiedzi
Rodzaje marynat i sposób ic... - ostatni post przez Maxell

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 186 tematów
  • 2250 odpowiedzi
Moje zmagania z dzikiem - ostatni post przez Woytas

Grill

  • 66 tematów
  • 1410 odpowiedzi
Grillowanie. Mięso, ryby, w... - ostatni post przez Maxell

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 56 tematów
  • 1371 odpowiedzi
Bułka wrocławska według Zbó... - ostatni post przez electra

Wałówka

  • 9 tematów
  • 109 odpowiedzi
Jedzenie do pracy - ostatni post przez Violka

Regionalne przysmaki

  • 32 tematów
  • 215 odpowiedzi
SMAKI WARMII, MAZUR ORAZ PO... - ostatni post przez sebarod

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 16 tematów
  • 561 odpowiedzi
Jak zrobić parówki? - ostatni post przez Adamvfr

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 148 tematów
  • 3747 odpowiedzi
Pastrami EAnny wg Tusiaczka - ostatni post przez EAnna

Przepisy z różnych stron świata

  • 104 tematów
  • 2857 odpowiedzi
Z tego, co Bóg dał... - ostatni post przez Wirus

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 153 tematów
  • 6872 odpowiedzi
Feniksowe dłubanie - ostatni post przez januszfeniks

Książki i Filmy

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 91 tematów
  • 2059 odpowiedzi
Wreszcie coś z naszego wyda... - ostatni post przez sverige2