Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 188 tematów
  • 6543 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez Maxell

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 728 tematów
  • 16117 odpowiedzi
Pierwsze pytania - ostatni post przez Maciekzbrzegu

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 158 tematów
  • 2806 odpowiedzi
Wiejskie wędzarnie i wędzenie - ostatni post przez bennn

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 156 tematów
  • 1981 odpowiedzi
Azotynowa sól peklująca (pe... - ostatni post przez mikami

Jelita i Dodatki

  • 176 tematów
  • 3616 odpowiedzi
Gdzie polecacie zakupić jel... - ostatni post przez Maxell

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 731 tematów
  • 31415 odpowiedzi
Nadziewarka Hoffstein - ostatni post przez sverige2

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 645 tematów
  • 14157 odpowiedzi
Peklowanie - proszę o wyjaś... - ostatni post przez miro

Technologia dla zaawansowanych

  • 49 tematów
  • 942 odpowiedzi
Rola azotanów (III) i azota... - ostatni post przez Woytas

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1495 tematów
  • 46306 odpowiedzi
Projekt budowy wędzarni opr... - ostatni post przez miro

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 715 tematów
  • 18451 odpowiedzi
Kiełbasa drobiowa parzona - ostatni post przez miro

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 338 tematów
  • 7827 odpowiedzi
Trzecie wędzenie i totalna... - ostatni post przez andrzej k

Wędliny dojrzewające

  • 77 tematów
  • 5540 odpowiedzi
Nie tylko poledwicowy ekspe... - ostatni post przez StefanS

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 190 tematów
  • 5430 odpowiedzi
Pasztet z pieca.. Kaczy..? - ostatni post przez arkadiusz

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 235 tematów
  • 6318 odpowiedzi
Początki szynkowarzenia - ostatni post przez Andrewko

Konserwy

  • 146 tematów
  • 4548 odpowiedzi
[Rok 1955] Kontrola mikrobi... - ostatni post przez Maxell

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 399 tematów
  • 8285 odpowiedzi
Sok (syrop) z kwiatów czarn... - ostatni post przez Muski

Drób

  • 134 tematów
  • 2818 odpowiedzi
[Rok 1954] Klasyfikator prz... - ostatni post przez Maxell

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 249 tematów
  • 5614 odpowiedzi
Wędzenie jesiotra - ostatni post przez Brzeziówka

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 171 tematów
  • 1918 odpowiedzi
Peklowanie dziczyzny - ostatni post przez Woytas

Grill

  • 61 tematów
  • 1266 odpowiedzi
Schabowy... z grilla - ostatni post przez miro

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 45 tematów
  • 726 odpowiedzi
Chleb domowego wypieku - pr... - ostatni post przez beatag

Wałówka

  • 9 tematów
  • 100 odpowiedzi
Jedzenie do pracy - ostatni post przez Muski

Regionalne przysmaki

  • 31 tematów
  • 177 odpowiedzi
Potrawy bieszczadzkie Polsk... - ostatni post przez adwww

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 10 tematów
  • 197 odpowiedzi
Jak zrobić zdrową parówkę/k... - ostatni post przez wróbel75

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 143 tematów
  • 3541 odpowiedzi
Pieczone prosię - ostatni post przez Muski

Przepisy z różnych stron świata

  • 103 tematów
  • 2807 odpowiedzi
[Hiszpania] Paella Española - ostatni post przez buddd

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 141 tematów
  • 6341 odpowiedzi
MRÓWKI - jak sie pozbyć uci... - ostatni post przez averoy

Książki i Filmy

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 85 tematów
  • 1991 odpowiedzi
Wreszcie coś z naszego wyda... - ostatni post przez Eugeniusz_2015