Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 209 tematów
  • 7504 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez śniegol

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 928 tematów
  • 21886 odpowiedzi
Peklowanie prosiaka - ostatni post przez MlKl

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci


  1. Wykład nr I: Rozbiór tuszy wieprzowej,
  2. Wykład nr II: Rozbiór ćwierci wołowych,
  3. Wykład nr III: Osłonki, jelita i przyprawy,
  4. Wykład nr IV: Peklowanie,
  5. Wykład nr V: Wyrób wędzonek,
  6. Wykład nr VI: Wyrób kiełbas,
  7. Wykład nr VII: Wytwarzanie wyrobów podrobowych,
  8. Wykład nr VIII: Wyroby drobiowe,
  9. Wykład nr IX: Wyrób konserw,
  10. Wykład nr X: Wyroby z praski i szynkowaru,
  11. Wykład nr XI: Wędzenie ryb

  • 130 tematów
  • 540 odpowiedzi
[Film] "Kiełbasa szczęś... - ostatni post przez paweljack

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych,
  5. Prasowy kącik retro

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 284 tematów
  • 3074 odpowiedzi
[Rok 1966] Tucz gęsi na wąt... - ostatni post przez Maxell

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 201 tematów
  • 2401 odpowiedzi
Świeże mięso z kaczki - ostatni post przez nestor

Jelita i Dodatki

  • 188 tematów
  • 4020 odpowiedzi
Kątnice wieprzowe. - ostatni post przez arkadiusz

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 903 tematów
  • 41318 odpowiedzi
Ile czasu bez ingerencji dy... - ostatni post przez MlKl

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 745 tematów
  • 17580 odpowiedzi
Peklowanie na sucho w worec... - ostatni post przez wróbel75

Technologia dla zaawansowanych

  • 66 tematów
  • 1056 odpowiedzi
Zagadka technologiczna - ostatni post przez wróbel75

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne,
  4. WWA,
  5. I Ogólnopolski Konkurs Amatorskich Wędzarni Tradycyjnych

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1910 tematów
  • 59740 odpowiedzi
A miała to być bardzo prost... - ostatni post przez krzychu666

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 870 tematów
  • 23085 odpowiedzi
Kiełbasa wieprzowa z porem - ostatni post przez nestor

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 389 tematów
  • 9950 odpowiedzi
SZYNKA STAROPOLSKA - ostatni post przez Woytas

Wędliny dojrzewające

  • 154 tematów
  • 8735 odpowiedzi
Polędwiczki - ostatni post przez EAnna

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 213 tematów
  • 6306 odpowiedzi
Kaszanka - kilka pytań - ostatni post przez EAnna

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 277 tematów
  • 7124 odpowiedzi
Juraszkowe wyroby z szynkow... - ostatni post przez quadro555

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 240 tematów
  • 6774 odpowiedzi
Puszkarka do konserw - zaku... - ostatni post przez Voldar

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 484 tematów
  • 9860 odpowiedzi
Zalewajka - ostatni post przez sverige2

Drób

  • 159 tematów
  • 3298 odpowiedzi
Wędzenie kurczaka - ostatni post przez Belizariusz

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 322 tematów
  • 6757 odpowiedzi
Problem z wędzeniem ryby - ostatni post przez Grzewlod

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 210 tematów
  • 2775 odpowiedzi
Bażant - ostatni post przez EAnna

Grill

  • 82 tematów
  • 1539 odpowiedzi
Szaszłykowa marynata - ostatni post przez Jadlana

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 78 tematów
  • 1705 odpowiedzi
Chleby na zakwasie (przepys... - ostatni post przez EAnna

Wałówka

  • 9 tematów
  • 110 odpowiedzi
Zaczynamy - ostatni post przez bialymis81

Regionalne przysmaki

  • 56 tematów
  • 281 odpowiedzi
Piwo (psiwo) kozicowe - ostatni post przez Henio

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 19 tematów
  • 644 odpowiedzi
Parówki i serdelki dla wnuków - ostatni post przez sobol

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 168 tematów
  • 4750 odpowiedzi
Golonka jakiś sprawdzony pr... - ostatni post przez beatag

Przepisy z różnych stron świata

  • 123 tematów
  • 3106 odpowiedzi
Kasseler (Kasler) - ostatni post przez Maxell

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 172 tematów
  • 7594 odpowiedzi
Deski drewniane do krojenia - ostatni post przez Muski

Książki i Filmy


  1. [Książki rekomendowane przez WB] Atlas rozbioru półtuszy wieprzowej krok po kroku

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 101 tematów
  • 2485 odpowiedzi
Atlas rozbioru półtuszy wie... - ostatni post przez Grzewlod