Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 209 tematów
  • 7504 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez śniegol

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 858 tematów
  • 20427 odpowiedzi
Pierwsza wędzarnia - ostatni post przez Muski

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci


  1. Wykład nr I: Rozbiór tuszy wieprzowej,
  2. Wykład nr II: Rozbiór ćwierci wołowych,
  3. Wykład nr III: Osłonki, jelita i przyprawy,
  4. Wykład nr IV: Peklowanie,
  5. Wykład nr V: Wyrób wędzonek,
  6. Wykład nr VI: Wyrób kiełbas,
  7. Wykład nr VII: Wytwarzanie wyrobów podrobowych,
  8. Wykład nr VIII: Wyroby drobiowe,
  9. Wykład nr IX: Wyrób konserw,
  10. Wykład nr X: Wyroby z praski i szynkowaru,
  11. Wykład nr XI: Wędzenie ryb

  • 90 tematów
  • 301 odpowiedzi
Filmy technologiczne - info... - ostatni post przez Maxell

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych,
  5. Prasowy kącik retro

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 279 tematów
  • 3044 odpowiedzi
[Rok 1933] Zagadnienia beko... - ostatni post przez Maxell

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 195 tematów
  • 2314 odpowiedzi
O mikrobiologii żywności po... - ostatni post przez Maxell

Jelita i Dodatki

  • 185 tematów
  • 3939 odpowiedzi
Osłonki/jelita klejone.. Wa... - ostatni post przez bilu72

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 856 tematów
  • 38968 odpowiedzi
System Unger jak wygląda tu... - ostatni post przez bilu72

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 726 tematów
  • 17077 odpowiedzi
Peklowanie - pytania!! - ostatni post przez Muski

Technologia dla zaawansowanych

  • 64 tematów
  • 1013 odpowiedzi
Metody zabezpieczania i utr... - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne,
  4. WWA

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1823 tematów
  • 57330 odpowiedzi
Wedzarnik w budowie, prośba... - ostatni post przez januszfeniks

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 837 tematów
  • 22426 odpowiedzi
Pytania i porady - wątek og... - ostatni post przez arkadiusz

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 374 tematów
  • 9500 odpowiedzi
Mierzenie temperatury wewną... - ostatni post przez witek1965

Wędliny dojrzewające

  • 141 tematów
  • 8244 odpowiedzi
[Ciekawe][Rok 1932] Patent:... - ostatni post przez Maxell

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 210 tematów
  • 6235 odpowiedzi
Kaszanka bez podrobów wg Tr... - ostatni post przez Bagno

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 272 tematów
  • 7076 odpowiedzi
[Ciekawe][Rok 1933] Patent:... - ostatni post przez Maxell

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 224 tematów
  • 6397 odpowiedzi
Szynka konserwowa mielona w... - ostatni post przez karolszymczak

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 482 tematów
  • 9686 odpowiedzi
[Rok 1987] Potrawy z podrobów - ostatni post przez Maxell

Drób

  • 159 tematów
  • 3280 odpowiedzi
Kurczak wędzony - ostatni post przez jacekw21

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 312 tematów
  • 6533 odpowiedzi
Próbne wędzenie uklei - ostatni post przez Papcio

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 204 tematów
  • 2681 odpowiedzi
Bażant - ostatni post przez siwydymek

Grill

  • 79 tematów
  • 1506 odpowiedzi
Szaszłykowa marynata - ostatni post przez beatag

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 73 tematów
  • 1558 odpowiedzi
Piec chlebowy ale także do... - ostatni post przez mariusz 56

Wałówka

  • 9 tematów
  • 110 odpowiedzi
Zaczynamy - ostatni post przez bialymis81

Regionalne przysmaki

  • 54 tematów
  • 273 odpowiedzi
[Super] Kuchnia polska regi... - ostatni post przez Maxell

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 19 tematów
  • 640 odpowiedzi
Parówki i serdelki dla wnuków - ostatni post przez arkadiusz

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 160 tematów
  • 3965 odpowiedzi
Parowane, niesłodzone struż... - ostatni post przez siwydymek

Przepisy z różnych stron świata

  • 123 tematów
  • 3024 odpowiedzi
[Rosja, Ukraina] Sało - róż... - ostatni post przez arkadiusz

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 167 tematów
  • 7358 odpowiedzi
Feniksowe dłubanie - ostatni post przez januszfeniks

Książki i Filmy


  1. [Książki rekomendowane przez WB] Atlas rozbioru półtuszy wieprzowej krok po kroku

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 101 tematów
  • 2446 odpowiedzi
Atlas rozbioru półtuszy wie... - ostatni post przez El komendante