Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 193 tematów
  • 6609 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez Maxell

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 737 tematów
  • 16637 odpowiedzi
Pytanie dotyczące skroplin... - ostatni post przez EAnna

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 162 tematów
  • 2813 odpowiedzi
ANTYCZNY ZAKĄTEK - ostatni post przez jac007

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 161 tematów
  • 1981 odpowiedzi
Wstępna obróbka i właściwoś... - ostatni post przez Maxell

Jelita i Dodatki

  • 177 tematów
  • 3674 odpowiedzi
Podstawy wiadomości o opako... - ostatni post przez Smokemistake

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 733 tematów
  • 31877 odpowiedzi
Hygrometr - ostatni post przez Sla100

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 659 tematów
  • 14608 odpowiedzi
Peklowanie na sucho w worec... - ostatni post przez miro

Technologia dla zaawansowanych

  • 51 tematów
  • 945 odpowiedzi
Porównanie jakości kiełbas... - ostatni post przez miro

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1528 tematów
  • 48706 odpowiedzi
Budowa wędzarni Adama - ostatni post przez qba-69

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 722 tematów
  • 18811 odpowiedzi
Kabanosy wieprzowe - ostatni post przez binio1111

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 337 tematów
  • 8098 odpowiedzi
Trzecie wędzenie i totalna... - ostatni post przez AleksanderB

Wędliny dojrzewające

  • 82 tematów
  • 5678 odpowiedzi
Pleśnie (mold) a wędliny fe... - ostatni post przez StefanS

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 192 tematów
  • 5488 odpowiedzi
Pasztetowa - smaczna i prosta - ostatni post przez Andrewko

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 236 tematów
  • 6445 odpowiedzi
Piekarnik i szynkowarka - ostatni post przez Papcio

Konserwy

  • 148 tematów
  • 4567 odpowiedzi
Najnowszy sterylizator domo... - ostatni post przez miro

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 408 tematów
  • 8419 odpowiedzi
[Hit!][Rok 1978] Książka ku... - ostatni post przez Maxell

Drób

  • 135 tematów
  • 2912 odpowiedzi
Jak skleić piersi drobiowe - ostatni post przez Baca

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 256 tematów
  • 5799 odpowiedzi
Mani3k i pierwsze jesiotry. - ostatni post przez pioro

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 174 tematów
  • 1946 odpowiedzi
[Dziczyzna] Smalec z dzika... - ostatni post przez arkadiusz

Grill

  • 63 tematów
  • 1347 odpowiedzi
Kamienna płyta do grilla - ostatni post przez lewar

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 47 tematów
  • 871 odpowiedzi
Chleb pieczony w garnku - ostatni post przez beatag

Wałówka

  • 9 tematów
  • 109 odpowiedzi
Jedzenie do pracy - ostatni post przez Violka

Regionalne przysmaki

  • 31 tematów
  • 177 odpowiedzi
Potrawy bieszczadzkie Polsk... - ostatni post przez adwww

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 11 tematów
  • 212 odpowiedzi
Parówki dziadka Andrzeja dl... - ostatni post przez arkadiusz

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 144 tematów
  • 3550 odpowiedzi
Moje dzisiejsze wypieki - ostatni post przez ANNAM

Przepisy z różnych stron świata

  • 103 tematów
  • 2807 odpowiedzi
[Hiszpania] Paella Española - ostatni post przez buddd

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 145 tematów
  • 6501 odpowiedzi
Feniksowe dłubanie - ostatni post przez michal278

Książki i Filmy

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 87 tematów
  • 2020 odpowiedzi
Są do kupienia dwa zbiory r... - ostatni post przez wojs40