Wędliny Domowe
Drukuj

Naturalne konserwy mięsne:

Tuszonka wieprzowa.

Do przygotowania tuszonki używa się lepszych gatunków mięsa bez kości, słoniny i skóry.
Mięso kraje się na kawałki o wadze 50-120 g i układa w puszkach - słojach razem z przyprawami:

  • solą,
  • cebulą,
  • liściem laurowym,
  • czarnym pieprzem mielonym.

Tuszonka ma przyjemny smak z wyczuciem przypraw. Mięso powinno być soczyste, nie rozgotowane; kolor sosu (bulion) jasno brązowy (słomkowy). Sos po ostudzeniu ma konsystencję galarety.
Zawartość tłuszczu nie mniej niż 9,5%, soli - 1,5%.
Pasteryzacja - tak jak w przypadku innych konserw.
W podobny sposób można przygotować konserwy z wołowiny i baraniny.
Przepis pochodzi z książki Pt.: "Kniga o wkusnoj i zdorowoj piszczi" - wydanie z 1979 r.

Tłumaczył i nadesłał: Ligawa

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież