Wędliny Domowe
Drukuj

Nalewka farmaceutów
(ze zlotu grupy Śląsko-Łódzkiej w Brennej)


Składniki:

  • 1 kg cytryn
  • 1 kg cukru
  • 1 l mleka
  • 1 l spirytusu 96-procentowego
  • 50ml nalewu waniliowego (nieobowiązkowa modyfikacja autorska)

Wykonanie:
Cytryny umyć, obrać z żółtej skórki oraz białego albedo (cienko skrojoną skórkę z 1 cytryny zostawić), pokroić w plasterki, oczyścić z pestek, włożyć do gąsiorka, dodać cukier, mleko, spirytus i skórkę z 1 cytryny.
Gąsiorek zamknąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na min. miesiąc (wstrząsać gąsiorkiem co kilka dni).
Następnie przefiltrować nalewkę do butelek przez bibułę filtracyjną (przesączać bardzo wolno, kroplami).
Właściwie przefiltrowana nalewka jest krystalicznie czysta, ma żółtawy kolor i bardzo delikatny smak.
Można ją pić już po 2 tygodniach.

Uwagi dodatkowe:
Filtruję nalewkę przy pomocy bibułek filtracyjnych (większych) do kawy. Aby usprawnić ten proces używam równocześnie kilku litrowych słoików, na każdy nakładam bibułkę mocując gumką. Po napełnieniu bibułek nalewem, przykrywam je nakrętką od słoika, żeby chronić %%%. Tą metodą filtrowanie nie trwa zbyt długo. Po jednokrotnym użyciu zmieniam bibułki na nowe a serek wyciągam. Może być zużyty do deseru.
Cytryny należy dokładnie obrać z białej, gąbczastej skórki (albedo) i pestek bo powodują goryczkę. Dodana do nalewu skórka z 1 cytryny powinna być również pozbawiona białego podkładu.
W nalewce "zlotowej" jedną cytrynę zastąpiłam limonką w celu wzbogacenia aromatu. Skórkę z cytryny przewidzianą w przepisie zastąpiłam skórka z tej limonki, ponieważ ma lepszy aromat.
Nalew waniliowy to zmacerowana w koniaku laska wanilii. Trzymam coś takiego zawsze w domu i używam do aromatyzowania różnych wyrobów.


EAnna

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież