Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zmień widoczność Domowy wyrób wędlin Domowy wyrób wędlin

  Forum Podsumowanie Ostatni post

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 209 tematów
  • 7504 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez śniegol

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 914 tematów
  • 21514 odpowiedzi
MOL koszty - ostatni post przez pis67

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci


  1. Wykład nr I: Rozbiór tuszy wieprzowej,
  2. Wykład nr II: Rozbiór ćwierci wołowych,
  3. Wykład nr III: Osłonki, jelita i przyprawy,
  4. Wykład nr IV: Peklowanie,
  5. Wykład nr V: Wyrób wędzonek,
  6. Wykład nr VI: Wyrób kiełbas,
  7. Wykład nr VII: Wytwarzanie wyrobów podrobowych,
  8. Wykład nr VIII: Wyroby drobiowe,
  9. Wykład nr IX: Wyrób konserw,
  10. Wykład nr X: Wyroby z praski i szynkowaru,
  11. Wykład nr XI: Wędzenie ryb

  • 127 tematów
  • 467 odpowiedzi
Odcinek 5. Mortadela: - ostatni post przez Henio

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych,
  5. Prasowy kącik retro

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 283 tematów
  • 3057 odpowiedzi
Wędliny regionalne z Podlasia - ostatni post przez EAnna

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 196 tematów
  • 2339 odpowiedzi
Mięso vs Market - gdzie kup... - ostatni post przez Zofintal

Jelita i Dodatki

  • 187 tematów
  • 3984 odpowiedzi
PEKLOSÓL - skład - ostatni post przez Zegarnek

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 888 tematów
  • 40068 odpowiedzi
Budowa komory dojrzewalnicz... - ostatni post przez qzym

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 744 tematów
  • 17417 odpowiedzi
Peklowanie - pytania!! - ostatni post przez Kondziu019

Technologia dla zaawansowanych

  • 66 tematów
  • 1056 odpowiedzi
Zagadka technologiczna - ostatni post przez wróbel75

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne,
  4. WWA,
  5. I Ogólnopolski Konkurs Amatorskich Wędzarni Tradycyjnych

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1878 tematów
  • 58441 odpowiedzi
Cz.I: Drewno do wędzenia - ostatni post przez Romii

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 860 tematów
  • 22810 odpowiedzi
Kiełbasa "leśna jałowco... - ostatni post przez Woytas

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 380 tematów
  • 9722 odpowiedzi
Szynka parzona inaczej - ostatni post przez wróbel75

Wędliny dojrzewające

  • 147 tematów
  • 8526 odpowiedzi
Salami z wariacjami - ostatni post przez StefanS

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 212 tematów
  • 6287 odpowiedzi
Kaszanka - kilka pytań - ostatni post przez Wirus

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 274 tematów
  • 7092 odpowiedzi
Puste przestrzenie - ostatni post przez dacker

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 235 tematów
  • 6636 odpowiedzi
Produkcja konserw sterylizo... - ostatni post przez DZIADEK

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 483 tematów
  • 9851 odpowiedzi
Liście białej kapusty z war... - ostatni post przez fantomek

Drób

  • 159 tematów
  • 3297 odpowiedzi
Kurczak wędzony - ostatni post przez Bossky

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 319 tematów
  • 6710 odpowiedzi
Problem z wędzeniem ryby - ostatni post przez Todek

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 209 tematów
  • 2761 odpowiedzi
Boczek wędzony z dzika (bez... - ostatni post przez siwydymek

Grill

  • 81 tematów
  • 1515 odpowiedzi
[OAFP] Wyroby mięsne na gri... - ostatni post przez Maxell

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 75 tematów
  • 1663 odpowiedzi
Wypiek chleba sposobem domowym - ostatni post przez sverige2

Wałówka

  • 9 tematów
  • 110 odpowiedzi
Zaczynamy - ostatni post przez bialymis81

Regionalne przysmaki

  • 55 tematów
  • 279 odpowiedzi
Wyroby regionalne - ostatni post przez EAnna

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 19 tematów
  • 644 odpowiedzi
Parówki i serdelki dla wnuków - ostatni post przez sobol

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 165 tematów
  • 4715 odpowiedzi
Suszone wędzone owoce - mango. - ostatni post przez Zegarnek

Przepisy z różnych stron świata

  • 123 tematów
  • 3032 odpowiedzi
Z tego, co Bóg dał... - ostatni post przez andrzej k

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 170 tematów
  • 7520 odpowiedzi
Doradźcie mi proszę jakiś klej - ostatni post przez Swatek

Książki i Filmy


  1. [Książki rekomendowane przez WB] Atlas rozbioru półtuszy wieprzowej krok po kroku

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 101 tematów
  • 2474 odpowiedzi
Atlas rozbioru półtuszy wie... - ostatni post przez Muski

Zmień widoczność O wszystkim O wszystkim

  Forum Podsumowanie Ostatni post

... w kuchni


  1. Tutaj dobrze zjesz

Tutaj można dzielić się wiedzą na temat przygotowywania potraw z wykorzystaniem naszych wyrobów.

  • 198 tematów
  • 7001 odpowiedzi
Marchewka w słoikach - ostatni post przez piksiak

Kluby i Grupy Dyskusyjne


  1. Dyskusyjny Klub Absolwentów SDM,
  2. Dyskusyjny Klub Zadymiaczy Mundurowych,
  3. Dyskusyjny Klub Zdrowia,
  4. Klub Miłośników Fotografii,
  5. Kącik piekarniczo-cukierniczy,
  6. Grupa Miłośników Domowych Trunków,
  7. Sery i inne wyroby nabiałowe,
  8. Klub Miłośników Ogrodów,
  9. Grzyby hodowlane,
  10. Klub Miłośników Wędkarstwa,
  11. Motocykliści WB

  • 1064 tematów
  • 53058 odpowiedzi
Pszczoła miodna  - ostatni post przez StefanS

Ludzie


  1. Kącik przydatnych porad,
  2. Nigdy o Was nie zapomnimy

Czyli o nas samych. Chcesz się przedstawić, porozmawiać o zainteresowaniach - to miejsce jest dla Ciebie.

  • 353 tematów
  • 51069 odpowiedzi
Przywitanie - ostatni post przez cezar

Moje wyroby


  1. Kąciki Kuchenne,
  2. Nasze Spółdzielnie Koleżeńskie

Miejsce na galerie prezentujące nasze wyroby

  • 776 tematów
  • 90491 odpowiedzi
*** Marek z Bielska *** - ostatni post przez sverige2

Zloty i spotkania


  1. V Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  2. IV Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem ,
  3. III Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem ,
  4. II Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  5. I Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  6. V Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  7. IV Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  8. III Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  9. II Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci,
  10. I Ogólnopolskie Mistrzostwa Masarzy Amatorów,
  11. XII OLZWB ,
  12. XI OLZWB,
  13. X OLZWB,
  14. IX OZWB,
  15. VIII OZWB,
  16. VII OZWB,
  17. VI OZWB,
  18. V OZWB,
  19. IV OZWB,
  20. III OZWB,
  21. II OZWB,
  22. I OZWB,
  23. Zloty Regionalne,
  24. Spotkania towarzyskie,
  25. Wycieczki,
  26. Miejsca naszych zlotów i spotkań

Sprawy związane z naszymi zlotami

  • 1048 tematów
  • 52262 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez Yerba

Ogólnopolska Giełda Wyrobów Domowych


  1. Giełda

Kupię, sprzedam, zamienię... Sprzęt, akcesoria, surowce do wyrobu wędlin.

  • 768 tematów
  • 13666 odpowiedzi
Kupię zamykarkę do puszek. - ostatni post przez wróbel75

Hyde-Park

Wszystkie sprawy, które nie mieszczą się w innych kategoriach.

  • 1169 tematów
  • 52319 odpowiedzi
budowa pieca/komory do wędz... - ostatni post przez Barid

Zmień widoczność Sprawy techniczne i organizacyjne Sprawy techniczne i organizacyjne

  Forum Podsumowanie Ostatni post

Fundacja "Wędzarnicza Brać"

Tematy związane z naszą Fundacją

  • 12 tematów
  • 213 odpowiedzi
Reaktywacja naszej Fundacji WB - ostatni post przez Muski

Nasza historia...


  1. Kopia Czarnej Oliwki,
  2. Tematy archiwalne

Tutaj znajdują się zapisy z początków naszej działalności na forum Czarnej Oliwki oraz Tematy archiwalne.

  • 24 tematów
  • 2640 odpowiedzi
Podziękowanie - 10 rocznica... - ostatni post przez Todek

Sprawy związane ze stroną główną wedlinydomowe.pl

Tu piszcie o swoich problemach i uwagach związanych ze stroną główną.

  • 189 tematów
  • 4958 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez Muski

Sprawy związane z Forum

Tu piszcie o problemach w funkcjonowaniu Forum i o swoich pomysłach na zmiany.

  • 351 tematów
  • 31669 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez boob96





Główna nagroda w siódmej edycji konkursu pomocy stronie:




Produkcja białej kiełbasy w naszej Szkole Domowego Masarstwa:



Nadchodzące wydarzenia

Brak nadchodzących wydarzeń

Najnowsze tematy


POMOC DLA STRONY:


Polecane strony:


szkoladomowegomasarstwa.pl


english







Najnowsze informacje:


certyfikat

Sklepy rekomendowane przez WB:


wyroby-domowe.pl


swojskiwyrob.pl


wedzarnie.com.pl

 
  • 679805 Napisanych postów
  • 58158 Wszystkich użytkowników
  • Paweł 66 Najnowszy użytkownik
  • 27609 Najwięcej aktywnych

413 aktywnych użytkowników (w ciągu ostatnich 15 minut)

38 użytkowników, 375 gości, 0 anonimowych   (Wyświetl pełną listę)

krolik, Raf78, Bing, kruszyna1966, komancz12, Samuel94, thoms, Spontano, Grochu1256, witt, szaja, Paweł 66, slawekr, dmirek62, zp44, idaho, sasekp, Google, zefirek, paweljack, akskipper, kosownik, alnus, MarcinGsxr, jacekw21, Gwizdek, kmytyk, qzym, przybylskimarek, Romii, Widmo.SG, Woytas, mikas86, StefanS, konrad46, gluszec, brumia, dominoo, jarekduch, EAnna