Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zmień widoczność Domowy wyrób wędlin Domowy wyrób wędlin

  Forum Podsumowanie Ostatni post

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 211 tematów
  • 7575 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez karolszymczak

Akademia Grillowania, BBQ i Wędzenia SMOKER

  • 5 tematów
  • 0 odpowiedzi
Szkolenia domowych masarzy... - ostatni post przez Queen B

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 977 tematów
  • 23104 odpowiedzi
Jaka rura do wędzarni? - ostatni post przez siwydymek

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci


  1. Wykład nr I: Rozbiór tuszy wieprzowej,
  2. Wykład nr II: Rozbiór ćwierci wołowych,
  3. Wykład nr III: Osłonki, jelita i przyprawy,
  4. Wykład nr IV: Peklowanie,
  5. Wykład nr V: Wyrób wędzonek,
  6. Wykład nr VI: Wyrób kiełbas,
  7. Wykład nr VII: Wytwarzanie wyrobów podrobowych,
  8. Wykład nr VIII: Wyroby drobiowe,
  9. Wykład nr IX: Wyrób konserw,
  10. Wykład nr X: Wyroby z praski i szynkowaru,
  11. Wykład nr XI: Wędzenie ryb

  • 136 tematów
  • 567 odpowiedzi
Odcinek 9. Parówki - nadzie... - ostatni post przez wróbel75

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych,
  5. Prasowy kącik retro

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 305 tematów
  • 3113 odpowiedzi
Dokumentacja w formacie Wor... - ostatni post przez Pacan Wojciech

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 246 tematów
  • 2412 odpowiedzi
Mostek Wołowy - Skąd kupić - ostatni post przez Muski

Jelita i Dodatki

  • 206 tematów
  • 4122 odpowiedzi
Wybielanie flaków wołowych - ostatni post przez Bagno

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Sterylizatory,
  12. Szynkowary,
  13. Termometry,
  14. Wagi,
  15. Zamykarki do puszek

  • 964 tematów
  • 44164 odpowiedzi
Sztuka ostrzenia noży - ostatni post przez MariuszB

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 784 tematów
  • 17951 odpowiedzi
Przepisy z 16-tki - ostatni post przez EAnna

Technologia dla zaawansowanych

  • 82 tematów
  • 1064 odpowiedzi
Produkcja wyrobów mięsnych... - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne,
  4. WWA,
  5. I Ogólnopolski Konkurs Amatorskich Wędzarni Tradycyjnych

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1986 tematów
  • 61719 odpowiedzi
Nowicjusz - Czujnik wilgotn... - ostatni post przez Maciekzbrzegu

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 920 tematów
  • 23821 odpowiedzi
Kiełbasa wegatariańska , pr... - ostatni post przez Grundwald

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 402 tematów
  • 10236 odpowiedzi
Szukam przepisu - temat zbi... - ostatni post przez bielok

Wędliny dojrzewające

  • 173 tematów
  • 9027 odpowiedzi
Wyroby dojrzewające Pawła -... - ostatni post przez kooalla

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 221 tematów
  • 6403 odpowiedzi
Zapomniane, a poszukiwane n... - ostatni post przez Maxell

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 280 tematów
  • 7146 odpowiedzi
Szynkowar a mrożone mięso - ostatni post przez RafaCoralowa

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw,
  2. Przepisy na konserwy w szklanych słojach,
  3. Przepisy na konserwy w puszkach blaszanych,
  4. Przetwórstwo owoców i warzyw

  • 267 tematów
  • 6402 odpowiedzi
Nowicjusz - Domowy Pasztet - ostatni post przez Filiip10

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 500 tematów
  • 10072 odpowiedzi
Dżem truskawkowy.. - ostatni post przez Muski

Drób

  • 164 tematów
  • 3461 odpowiedzi
Wędzenie filetów z kurczaka... - ostatni post przez Olka88

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb,
  2. Branżowe receptury na konserwy i przetwory rybne

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 423 tematów
  • 8036 odpowiedzi
Smażone ukleje i płocie w z... - ostatni post przez siwydymek

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 218 tematów
  • 2935 odpowiedzi
Wykorzystanie dziczyzny w p... - ostatni post przez Maxell

Grill

  • 93 tematów
  • 1610 odpowiedzi
[Kociołek] Prażonka - piecz... - ostatni post przez chudziak

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 87 tematów
  • 1813 odpowiedzi
Piec TANDOOR / TANDOORI - ostatni post przez sverige2

Wałówka

  • 9 tematów
  • 110 odpowiedzi
Zaczynamy - ostatni post przez bialymis81

Regionalne przysmaki

  • 64 tematów
  • 315 odpowiedzi
SMAKI WARMII, MAZUR ORAZ PO... - ostatni post przez BazylWidzew

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 20 tematów
  • 644 odpowiedzi
Mięso w żywieniu dzieci. - ostatni post przez Maxell

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 170 tematów
  • 4821 odpowiedzi
Pastrami wg Tusiaczka w wyk... - ostatni post przez marcel089

Przepisy z różnych stron świata

  • 126 tematów
  • 3130 odpowiedzi
Wędliny po żydowsku - ostatni post przez sverige2

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 180 tematów
  • 7954 odpowiedzi
Deski drewniane do krojenia - ostatni post przez alehar

Książki i Filmy


  1. [Książki rekomendowane przez WB] Atlas rozbioru półtuszy wieprzowej krok po kroku

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 105 tematów
  • 2519 odpowiedzi
Atlas rozbioru półtuszy wie... - ostatni post przez Muski

Zmień widoczność O wszystkim O wszystkim

  Forum Podsumowanie Ostatni post

... w kuchni


  1. Tutaj dobrze zjesz

Tutaj można dzielić się wiedzą na temat przygotowywania potraw z wykorzystaniem naszych wyrobów.

  • 205 tematów
  • 7225 odpowiedzi
Puree ziemniaczane w chleba... - ostatni post przez electra

Kluby i Grupy Dyskusyjne


  1. Dyskusyjny Klub Absolwentów SDM,
  2. Dyskusyjny Klub Zadymiaczy Mundurowych,
  3. Dyskusyjny Klub Zdrowia,
  4. Klub Miłośników Fotografii,
  5. Kącik piekarniczo-cukierniczy,
  6. Grupa Miłośników Domowych Trunków,
  7. Sery i inne wyroby nabiałowe,
  8. Klub Miłośników Ogrodów,
  9. Grzyby hodowlane,
  10. Klub Miłośników Wędkarstwa,
  11. Motocykliści WB

  • 1086 tematów
  • 54057 odpowiedzi
Rozdrabniacz ogrodowy.. Jak... - ostatni post przez MariuszB

Ludzie


  1. Kącik przydatnych porad,
  2. Nigdy o Was nie zapomnimy

Czyli o nas samych. Chcesz się przedstawić, porozmawiać o zainteresowaniach - to miejsce jest dla Ciebie.

  • 375 tematów
  • 54082 odpowiedzi
Turystyka - ostatni post przez bilu72

Moje wyroby


  1. Kąciki Kuchenne,
  2. Nasze Spółdzielnie Koleżeńskie

Miejsce na galerie prezentujące nasze wyroby

  • 801 tematów
  • 94924 odpowiedzi
Moje wyroby-BazylWidzew - ostatni post przez BazylWidzew

Zloty i spotkania


  1. VI Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  2. V Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  3. IV Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem ,
  4. III Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem ,
  5. II Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  6. I Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  7. V Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  8. IV Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  9. III Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  10. II Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci,
  11. I Ogólnopolskie Mistrzostwa Masarzy Amatorów,
  12. XIII OLZWB,
  13. XII OLZWB ,
  14. XI OLZWB,
  15. X OLZWB,
  16. IX OZWB,
  17. VIII OZWB,
  18. VII OZWB,
  19. VI OZWB,
  20. V OZWB,
  21. IV OZWB,
  22. III OZWB,
  23. II OZWB,
  24. I OZWB,
  25. Zloty Regionalne,
  26. Spotkania towarzyskie,
  27. Wycieczki,
  28. Miejsca naszych zlotów i spotkań

Sprawy związane z naszymi zlotami

  • 1128 tematów
  • 56947 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez Maxell

Ogólnopolska Giełda Wyrobów Domowych


  1. Giełda

Kupię, sprzedam, zamienię... Sprzęt, akcesoria, surowce do wyrobu wędlin.

  • 789 tematów
  • 13947 odpowiedzi
Szynkowar prostokątny ok 1 kg - ostatni post przez sverige2

Hyde-Park

Wszystkie sprawy, które nie mieszczą się w innych kategoriach.

  • 1199 tematów
  • 53874 odpowiedzi
Dowcipy - ostatni post przez Maciekzbrzegu

Zmień widoczność Sprawy techniczne i organizacyjne Sprawy techniczne i organizacyjne

  Forum Podsumowanie Ostatni post

Fundacja "Wędzarnicza Brać"

Tematy związane z naszą Fundacją

  • 12 tematów
  • 213 odpowiedzi
Reaktywacja naszej Fundacji WB - ostatni post przez Muski

Nasza historia...


  1. Kopia Czarnej Oliwki,
  2. Tematy archiwalne

Tutaj znajdują się zapisy z początków naszej działalności na forum Czarnej Oliwki oraz Tematy archiwalne.

  • 24 tematów
  • 2640 odpowiedzi
Podziękowanie - 10 rocznica... - ostatni post przez Todek

Sprawy związane ze stroną główną wedlinydomowe.pl

Tu piszcie o swoich problemach i uwagach związanych ze stroną główną.

  • 189 tematów
  • 5013 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez Maxell

Sprawy związane z Forum


  1. Produkty rekomendowane przez Wędzarniczą Brać

Tu piszcie o problemach w funkcjonowaniu Forum i o swoich pomysłach na zmiany.

  • 365 tematów
  • 15333 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez mezoter





Główna nagroda w XII edycji konkursu pomocy stronie:




Produkcja białej kiełbasy w naszej Szkole Domowego Masarstwa:



Nadchodzące wydarzenia

Brak nadchodzących wydarzeń

Najnowsze tematy


POMOC DLA STRONY:


Polecane strony:


szkoladomowegomasarstwa.pl


english







Najnowsze informacje:


certyfikat

Sklepy rekomendowane przez WB:


swojskiwyrob.pl


 
  • 761338 Napisanych postów
  • 62181 Wszystkich użytkowników
  • Mlody33333 Najnowszy użytkownik
  • 27609 Najwięcej aktywnych

1534 aktywnych użytkowników (w ciągu ostatnich 15 minut)

16 użytkowników, 1518 gości, 0 anonimowych   (Wyświetl pełną listę)

ReniaS, Bing, magdalenaWY, Google, Beesmaster, medik03, RomanKK, sverige2, irekfin, karolszymczak, siwydymek, jumbo, MariuszB, nestor, EAnna, wróbel75, krzysio59, lukas7803