Wędliny Domowe
Drukuj

Basturma



  • 1 kg polędwicy wołowej lub innego, ładnego kawałka mięska wołowego,
  • 15 dag soli,
  • 10 dag słodkiej papryki w proszku (może być i ostra, wedle upodobań),
  • 10 dag suszonych nasion kozieradki w proszku,
  • 2 dag zmielonego pieprzu,
  • 5 ząbków czosnku.

Zresztą ilość i rodzaj przypraw można dobrać według własnego uznania.
Mięsko oczyścić z błon. Wytrzeć do sucha, obtoczyć w soli i ? części przypraw (połowę przypraw odłożyć w szczelnie zamkniętym naczyniu), włożyć do szklanego, emaliowanego lub innego odpornego na sól naczynia i odstawić na ok. 10 dni do chłodnego i ciemnego pomieszczenia, w ostateczności zaś do lodówki. Codziennie zlewać puszczany przez mięsko sok i obracać je.
Następnie wyjąć mięsko, natrzeć pozostałą częścią przypraw i powiesić w przewiewnym miejscu na ok. 2 tygodnie.
Ususzoną basturmę kroić na cienkie, niemalże przeźroczyste plasterki i podawać wedle uznania. Może być do czerwonego wina, piwa i t.p.

SMACZNEGO.
Pozdrawiam - Negus.

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież