Wędliny Domowe
Drukuj

Witajcie !

Od pewnego czasu jestem członkiem Wędzarniczej Braci i z uwagą śledzę Naszą super stronę. Postanowiłem w końcu coś zrobić, bo cierpię na ślinotok, kiedy tak sobie te wszystkie cudeńka oglądam. Może inni nowicjusze też się skuszą na zrobienie własnej wędlinki, nie posiadając żadnego sprzętu (poza maszynką do mięsa i termometrem).
Przepis : Brak (dużo czytam na forum i uśredniłem wg: Dziadka, Maxella, BonAir, Miro i wszystkich aktywnych na forum).
Szynkowar : Brak ( butelka PET 1 l + słoik z wodą).
Przygotowanie surowca: Mięsko to karkówka 1 kg, po sortowaniu, chude mięso pokrojone w kostkę 3x3 cm, zaś tłuste, przepuszczone przez maszynkę do mięsa.
Przyprawy: 18 g peklosoli, pieprz i czosnek "na oko" i do smaku (ja przepieprzyłem), trochę zimnej wody.
Wykonanie: Wyrabiałem ok 5 min., aż zaczęło się dobrze kleić, no i do lodówki na 24 godz. Teraz to już tylko do worka (użyłem woreczków do pieczenia). Z mięsa uformowałem walec o średnicy butelki i tak przygotowany baton - do butelki. Przygniotłem słoikiem z wodą i do parzenia. Temperatura - 75 st.C, czas parzenia - 90min. Po wyjęciu zchładzałem w zimnej wodzie i do lodówki na noc.
Efekt : Super ! Wędlinka zwarta, soczysta, nie rozpada sie przy krojeniu, a o smaku to już nie wspomnę. Liczyłem że będzie troszkę galaretki (mniam), ale mięsko wszystko wchłonęło przy studzeniu.
Test się udał, więc teraz śmiało kupuję szynkowar i do roboty (pomysł z obciętą butelką sprawdził się w 100%, ale na dłużej jest mało praktyczny)
Może ten tekst nie jest zbyt fachowy, ale założenie miałem takie, że można zrobić samemu wędlinkę, nie posiadając żadnego sprzętu, i że nie trzeba trzymać się kurczowo receptur, a wystarczy czytać rady doświadczonych zadymiaczy. Maxell gdzieś napisał, że błędem nowicjuszy jest zbyt ściśle przestrzegają przepisów, chcąc zrobić za pierwszym razem z jak najlepszego mięsa - dotyczyło to kiełbasy białej).
Kilka zdjęć obrazujących moją produkcję, wraz z efektem końcowym:






Pozdrawiam
Marcin Strach "Straszny"

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież