Wędliny Domowe
Drukuj

Stanowimy dużą grupę miłośników Smacznych i Zdrowych, Naszych, Polskich Wędlin.

Głównym celem, jaki nam przyświeca, jest doprowadzenie, aby kilkunastowieczna, znana w świecie tradycja robienia wspaniałych i zdrowych wędzonek, kiełbas i podrobów nie poszła w zapomnienie. W ten sposób chcemy przeciwstawić się ogarniającej rynek mięsa, pogoni za zyskiem. Pokazać, że nie chcemy zaakceptować metod, zgodnie  z którymi, na skalę przemysłową produkuje się obecnie wędliny.  Postanowiliśmy sobie, że zerwiemy z tą całą "nowoczesną" produkcją masarską, gdzie jest jedynie miejsce na chemię i wodę. Sami przejęliśmy ster i już widać owoce podjętych decyzji.
Niezatarte wspomnienia podczas robienia wędlin i ich wędzenia, pierwsze kosztowanie własnoręcznie wyprodukowanej wędzonki, opinie najbliższych, uznanie wśród członków naszej Braci. To wszystko składa się na specyficzny klimat w jakim żyjemy, gdzie czas liczy się "od wędzenia do wędzenia. Ale przede wszystkim, jemy tylko to, co jest naprawdę smaczne i zdrowe

Każdy początkujący masarz domowy, napotyka w swej pracy na sporo różnych problemów, z którymi nie zawsze jest w stanie sobie poradzić. Pomoc zapewni mu katalog Dla początkujących. Znajdzie tutaj poszczególne etapy produkcji wędlin; od wyboru mięsa poczynając, kończąc na kosztowaniu efektów tej pracy. Jeśli jednak nadal będziesz miał wątpliwości lub pytania, do Twojej dyspozycji pozostaje forum. Wystarczy tylko umieścić swoje pytanie lub uwagę w odpowiednim temacie, a wkrótce otrzymasz wyczerpujące informacje od użytkowników z praktyką wędliniarską. Ponadto, masz przed Sobą pełny zestaw katalogów i podkatalogów, opisujących praktycznie wszystkie etapy produkcji starych, dobrych, polskich wędzonek i wędlinek. Nie zabrakło także miejsca na specjały dla koneserów: dziczyzna, ryby, rolady, pieczenie itp.

Mamy nadzieje, że zebrane na tych stronach materiały, informacje oraz uwiecznione na zdjęciach osiągnięcia naszych kolegów, rozpalą w Tobie żyłkę domowego wędliniarza i zostaniesz kontynuatorem prezentowanych przez nas, szczytnych tradycji Polskiego Masarstwa. Będziesz się z Nami dzielił swymi osiągnięciami, czasem (oby rzadko) drobnymi potknięciami.
Nigdy nie pozostaniesz tu samotny, zawsze ktoś bezinteresownie udzieli Ci potrzebnej pomocy.

Życzymy wszystkim "ekologicznym zadymiaczom", samych smacznych i udanych wyrobów masarskich.

 

Z wędzarniczym pozdrowieniem:

CZUJ - DYM