Wędliny Domowe
Drukuj

Grillowane uda, podudzia i skrzydełka z kurczaka AndrzejaM_c.


Surowiec:

  • ćwiartki z kurczaka od nogi - 10 szt.
  • skrzydełka z kurczaka - 24 szt.

Inne składniki:

  • oliwa z oliwek - 300 ml
  • gotowa przyprawa do kurczaka - 5 łyżek
  • biały ocet winny - 5 łyżek
  • sos sojowy - 5 łyżek do zalewy a 3 łyżeczki do glazury
  • czosnek granulowany - 5 łyżeczek
  • miód płynny - 1 łyżka do glazury
  • ostra musztarda - 3 łyżki do glazury

Sposób wykonania:

Skrzydełka z kurczaka przygotowałem (pociąłem) tzn. podzieliłem na trzy części. Lotkę odstawiłem a pozostałe dwie części przygotowałem w formie "tulipana" jak na dołączonym zdjęciu,


Podobnie można zrobić z ćwiartkami kurczaka, od nogi które podzieliłem na dwie części udo i podudzie (jak na zdjęciu),


Mięśnie z podudzia po odcięciu stawu wywijamy na kształt umownego "tulipana", jak na załączonym zdjęciu - jest znacznie większy od "tulipana" ze skrzydełek,



"Tulipana" zrobiłem z dwóch części skrzydełek i podudzia - jak na załączonym zdjęciu


Grubsze części kurczaka (uda i podudzia) podgotowałem w osolonej wodzie przez ok. 10 minut,


Dalej podgotowane części odstawiłem w chłodne miejsce celem ostudzenia i ocieknięcia z wody,


W tym czasie przygotowałem zalewę o składzie:
a/ oliwa z oliwek
b/ przyprawy do kurczaka
c/ biały ocet winny
d/ sos sojowy
e/ czosnek granulowany

Wszystkie składniki zalewy w proporcjach jak podałem na początku należy dokładnie wymieszać - ja wykonałem tą czynność blenderem,
W tak przygotowanej zalewie pojedynczo zanurzam poszczególne części kurczaka i delikatnie układam w hermatycznych pojemnikach,


Pojemniki zamykam i odstawiam do lodówki w tem. 4-60C na 12 godzin,
Z lodówki kurczaka wyjmujemy na 1 godzinę przed grillowaniem,
Dodatkowo przygotowałem glazurę o składzie:
a/ miód płynny - 1 łyżka
b/ ostra musztarda - 3 łyżki
c/ sos sojowy - 3 łyżeczki


Miód łączymy z musztardą a następnie dodajemy sosu sojowego i wszystko razem dokładnie mieszamy,
Grillujemy na mocno rozgrzanym węglu, na aluminiowych tackach od czasu do czasu smarując wcześniej przygotowaną glazurą.


S m a c z n e g o!!!
AndrzejM_ce

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież