Wędliny Domowe
Drukuj

Wydajność użytkowa tuszy wieprzowej wg Dziadka:

W związku z licznymi zapytaniami, jakie ilości mięsa, tłuszczów, kości itd.. można uzyskać z tucznika, wszystko pomierzyłem poważyłem i przedstawiam wyniki. Jednocześnie zaznaczam, że kości były wykrawane na specjalne zamówienie tzn. z pozostawionym mięsem w większej ilości - można było z nich odzyskać mniej więcej 3 kg mięsa.

Obiekt pomiarów: Tucznik - 105 kg żywej wagi

Waga półtusz bez sadła i nerek - 76,16 kg - od tej wagi prowadziłem dalsze wyliczenia
Wydajność po ubojowa - 72,52 %

Uzyski:
Mięsa na wędzonki obrobione, gotowe do peklowania:
1. Polędwiczki - 0,54 kg = 0,71 %
2. Polędwica - 4,09 kg = 5,37 %
3. Karczek - 2,44 kg = 3,20 %
4. Szynki - 10,27 kg = 13,48 %
5. Boczek b/ż z skórą - 5,93 kg = 7,79 %
RAZEM 23,27 = 30,55 %

Mięsa drobne wraz z mięsem z golonek:
1. I wp. - 4,37 kg = 5,74 %
2. II A wp. - 3,89 kg = 5,11 %
3. II B wp. - 4,44 kg = 5,83 %
4. III wp. - 3,64 kg = 4,78 %
5. IV wp. - 1,32 kg = 1,74 %
RAZEM 17,66 kg = 23,19 %

1. Podgardle - 2,37 kg = 3,11 %
2. Pachwina - 1,39 kg = 1,83 %
3. Paski, okrawki z boczku - 0,99 kg = 1,30 %
RAZEM 4,75 kg = 6.24 %
Razem mięsa na wędzonki i mięsa drobne 40,93 kg = 53,74 %

Tłuszcze:
1. Słonina - 3,42 kg = 4,49 %
2. Tłuszcz twardy z łopatki - 1,00 kg = 1,13 %
3. Tłuszcze drobne do przetopu - 4,14 kg = 5,43 %
RAZEM 8,56 kg = 11,24 %

1. Głowa wp. - 4,15 kg = 5,45 %
2. Nogi wp. - 1,56 kg = 2,05 %
3. Skórki wp. - 2,71 kg = 3,55 %
RAZEM 8,42 kg = 11,05 %

Wszystkie kości wraz z żeberkami
13,50 kg = 17,72 %
Uzyskane wskaźniki należy traktować jako orientacyjne

Opracował Dziadek

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież