Wędliny Domowe
Drukuj

List wysłany::

Witam serdecznie.
Jestem administratorem strony internetowej www.wedlinydomowe.pl
Jeden z naszych użytkowników, z uwagi na brak możliwości zakupu szynkowara, wykonał obiecujące próby stosując zamiennie butelki po wodzie mineralnej.
W związku z wątpliwościami niektórych użytkowników co do szkodliwości spożywania produktów mięsnych wykonanych w tego typu opakowaniach (mięso poddawane jest tzw. parzeniu w temp. ok. 80 st.C przez 1-1,5 godz.) proszę o fachowe ustosunkowanie się do powyższego tematu.
Sprawa jest dla nas o tyle pilna i ważna, iż sporo ludzi w Polsce i w świecie korzysta z naszych przepisów i wynalazków. Nie chcemy narażać ich na ewentualne zagrożenia zdrowia.
Osobiście uważam, iż można to bezpiecznie robić, ale chcę zasięgnąć opinii ekspertów.
Proszę o odpowiedź, za którą z góry dziękuję.
Pozdrowienia
Mirosław Gębarowski - Maxell

Otrzymana odpowiedź:

Witam Pana,

Nawiązując do Pańskiego zapytania - wg Naszej Opinii - kluczową kwestią w poruszonym problemie jest typ tworzywa (materiału) z jakiego została wykonana butla.
W chwili obecnej tego typu wyroby mogą być produkowane z co najmniej kilku różnych typów polimerów. W zależności od tego mogą one być "dopuszczone" lub "zdyskwalifikowane" do tego typu aplikacji. Być może na dolnej części (dnie) uda się Panu znaleźć jeden z symboli: PE, PP, PC, PET, PVC.

Jeśli nie - należałoby dokonać identyfikacji tworzywa. Jeśli tak to:
PE - będzie mięknąć w tej temperaturze
PP - w porządku
PC - w porządku
PET - może się odkształcać
PVC - bardzo źle (migracja)

Pozdrawiam,

Jacek Szczerba
Businnes Manager
Enterio s.c.
35-234 Rzeszów
ul. Nad Przyrwą 13
T. +48 17 8611761
F. +48 17 8611761
E. Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
M +48 600 301572

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież