Wędliny Domowe
Drukuj

Witam.
Przesyłam artykuł poparty kilkoma fotkami jak robiłem "szaszłyki na majówkę" i "kurczaka z grilla".

Szaszłyki:


Surowiec :

  • polędwica - 2 kg
  • biodrówka wp. - 1 kg
  • boczek wędzony - 2 kg
  • cebula - 12 szt.
  • pieczarki - 0,75 kg
  • czerwona papryka - 6 szt.

Polędwicę i biodrówkę wieprzową peklowałem na mokro w trybie przyspieszonym tj. przez 3 dni w temp. ok 5 st.C w lodówce.


Na 1 kg mięsa zużyłem 400 ml wody i 64 g peklosoli.
Składniki na zalewę, którą to później zalewamy odpowiednio przygotowany /pokrajany/ surowiec.

  • bulion wołowy /czysty/ - 1,5 l
  • wytrawne wino czerwone - 1 l
  • ocet winny czerwony - 3 łyżeczki
  • pieczone ząbki czosnku - 1,5 szklanki
  • liście pietruszki posiekane - 1,5 szklanki
  • cebula posiekana - 1,5 szklanki
  • oliwa - 190 ml
  • czarny pieprz mielony - 6 łyżeczek
  • oregano suszone - 3 łyżeczki

Przygotowanie zalewy :

  • zagotowałem w naczyniu i parzyłem przez ok. 20 minut na małym ogniu bulion wołowy, wino, czosnek, posiekaną cebulę i pieprz,
  • po wystudzeniu do w/w wywaru dodałem oliwę, ocet, oregano, sól i pieprz do smaku oraz pietruszkę,
  • całość dokładnie wymieszałem blenderem na gładki sos.

Przygotowanie szaszłyków do grillowania :

  • czas peklowania minął, polędwicę i biodrówkę wypłukałem w zimnej wodzie,
  • polędwicę, biodrówkę i boczek pokroiłem w kostkę 3 x 3 cm,
  • cebulę pokroiłem w ćwiartki i rozdzieliłem łuski,
  • pieczarki i paprykę sparzyłem wrzącą wodą,
  • paprykę i pieczarki pokroiłem na kawałki,
  • dalej, układałem w naczyniu warstwami wg kolejności : polędwica, biodrówka, boczek i warzywa itd. polewając przygotowanym wcześniej sosem,
  • naczynie z zalanym surowcem sosem odstawiłem do lodówki na ok. 12 godz.
  • na drugi dzień rano przekładam do oddzielnych naczyń polędwicę, biodrówkę, boczek, cebulę, pieczarki i paprykę,
  • sos który pozostał z marynowania przelałem do słoika /będzie wykorzystany przy grillowaniu do smarowania szaszłyków/,
  • dalej nadziewałem przygotowany w oddzielnych naczyniach surowiec na patyczki bambusowe w następującej kolejności: polędwica lub biodrówka, boczek, cebula, pieczarka, papryka, boczek, polędwica lub biodrówka, boczek, cebula, pieczarka, papryka, boczek itd. W moim przypadku z wyżej podanej ilości surowca zrobiłem 36 szaszłyków,
  • tak przygotowane surowe szaszłyki włożyłem do styropianowych pojemników /dodatkowo chłodzonych wkładami turystycznymi/
  • pojemniki styropianowe pozamykałem i przewiozłem na działkę,
  • starałem się grillować na gorącym węglu często odwracając szaszłyki i smarując pozostałym z marynowania sosem,



Szybkie grillowanie to temp. ok. 200 st.C. Przy niższych temperaturach grillowanie się wydłuża i tak było w moim przypadku.



Ja szaszłyki grillowałem 1,5 godziny. W smaku były wyśmienite - poszły wszystkie.

W tym samym czasie kiedy grillowałem szaszłyki przygotowałem kurczaka z grilla a konkretnie ćwiartki kurczaka od nogi.

Kurczak z grilla:


Surowiec :
- kurczak - 14 szt. /ćwiartki od uda/

Sposób przygotowania :

  • kurczaka płuczemy w zimnej wodzie i usuwamy nadmiar tłuszczu i strzępki,
  • kurczaka odstawiamy na ~ 30 minut do ocieknięcia,
  • kurczaka wg własnego uznania nacieramy solą, czarnym pieprzem i papryką i na chwilę odstawiamy do lodówki,
  • następnie robimy sos którym zalejemy ćwiartki kurczaka /marynowanie/.


W moim przypadku do zrobienia sosu zużyłem:

  • białe wino wytrawne - 1 l
  • sos sojowy - 450 ml
  • imbir - 6 g
  • pieprz czarny mielony - 6 g

Dalsze postępowanie:

  • wszystkie składniki wymieszałem blenderem,
  • kurczaka natartego solą, pieprzem i papryką wkładamy do naczynia i zalewamy przygotowanym sosem,
  • naczynie szczelnie zamykamy i przenosimy do lodówki /temp. Ok. 5 st.C/ na 12 godzin,
  • pojemniki kilka razy na pewien czas odwracałem do góry dnem aby kurczaki równomiernie marynowały się w sosie,
  • grillowałem na gorącym ogniu ok. 45 minut ciągle obracając i smarując kurczaka przy pomocy pędzelka sosem pozostałym z marynowania..



Opinia uczestników: - stworzyłem prawdziwy smak grillowanego kurczka.
Jak zwykle nie zapomniałem o sąsiedzie z działki.
Pozdrawiam Andrzej M-ce

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież