Wędliny Domowe
Drukuj

Moje rybki i wędzenie szynek w śnieżycy.

Zimno, wiatr i opady śniegu. Pstrągi po 12 godzinach w 6% solance powiesiłem na hakach za pomocą rurki ułatwiającej zahaczenie ryby w bardzo prosty i szybki sposób. Aparat zamarzł i akumulatory nie wytrzymały, więc jakość i ilość fotek ograniczona.
Szynki były peklowane 8 dni w solance 400 gr peklosoli 200 soli morskiej i około 12 litrów wody. Oczywiście przyprawy do zalewy i nowość - zalewa do nastrzykiwania zrobiona z dodatkiem wina "Kadarka Rosental" (półwytrawne), którego do zalewy dodałem 0,7 l, na litr zalewy. To co zostało dolałem do zalewy. Wędziłem 10 godz. drewnem dębowym, bukowym i okorowaną brzozą, na niskiej temperaturze ok. 20 st.C w strasznych warunkach pogodowych i przy intensywnych opadach śniegu. Szynki mają wspaniały kolor i bardzo dobry głęboki smak. Rybki wędzone osobno i jak zawsze wyszły bardzo dobrze.















I na koniec, zdjęcie mojej "dochodzącej" kiełbaski chilli


Pozdrawiam.
Andyandy

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież