Wędliny Domowe
Drukuj

Szynka z kością wędzona parzona



Szynka: 7.70 kg z kością i skórą.

Peklowanie na mokro:

  1. Sól peklowa: 500 g
  2. Woda: 4 l

25 nastrzyknięć strzykawką 20 cm3
Ze szczególnym zwróceniem uwagi na dokładne ostrzyknięcie przy kościach.



Po nastrzyknięciu szynka włożona do zalewy peklującej. Peklowanie przez 16 dni.
Po wyjęciu szynki z zalewy peklującej i ocieknięciu szynka zasznurowana sznurkiem w sposób tradycyjny.

Suszenie:
2 doby (zimno było)

Wędznie:
10 godzin dymem gęstym o temperaturze 50-55 st.C



Parzenie:
Do wody dodałem soli tak aby była lekko słona.

  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 20 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 goździków
  • 3 gałązki suszonego majeranku

Szynka była gotowana 20 min w temperaturze wrzenia wody.
Po tym czasie zmniejszyłem temperaturę do około 85 st.C
Starałem sie utrzymywać temp. w zakresie 80-85 st.C
Całkowity czas parzenia - 7 godzin.
Po tym czasie szynka włożona do przygotowanej schłodzonej wody (bardzo zimna).
Po ostudzeniu szynka powieszona do obeschnięcia.

Konsumpcja:
Mniam



Autor: Jacek Bojarski

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież