Wędliny Domowe
Drukuj

 

Kiełbasa a'la żywiecka z dziczyzny

 

Składniki:

- mięso z jelenia kl. I 2kg,
- mięso z dzika kl. II 1kg,
- mięso z dzika kl. III 1,25kg,
- mięso tłuste z dziczyzny (boczek, ścinki) 0,75kg,
- cukier 1g/kg,
- pieprz naturalny 1g/kg,
- czosnek 2-3g/kg
- jałowiec 0,5g/kg,
- osłonki białkowe 65mm,
- peklosól 17g/kg.

 

Po pokrojeniu w kostkę mięso peklujemy na sucho 3dni.
Mięso kl. I rozdrabniamy na szarpaku:

IMG_0812


kl. II na sitku 10mm:

IMG_0813


kl. III na sitku 3mm:

IMG_0815

i kutrujemy z dodatkiem lodu lub wody oraz przypraw.

 

Mieszamy dokładnie:

IMG_0818

 

a następnie napełniamy osłonki w odcinki ok. 35-40cm. Osadzamy ok. 2-3h:

IMG_0819

 

Wędzimy dymem o temp ok. 70-80 stopni ok. 2, 2,5h.
Parzymy w wodzie o temp ok. 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok. 70 stopni. Studzimy.
Następnego dnia wędzimy dymem zimnym ok. 4h.

Podsuszamy 1-2 tygodnie w temp ok. 10 stopni.

IMG_0878

 

Smacznego - beiot

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież