Wędliny Domowe
Drukuj

Składniki:

1. 3 kg mąki żytniej (osiemdziesiątki),
2. 3 szklanki wody,
3. szczypta soli,

Sposób przygotowania:

Sporządzić zakwas mieszając 1 kg mąki żytniej z niewielką ilością letniej wody i szczyptą soli tak, aby ciasto było dość luźne.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na noc w ciepłym miejscu - powinno podrosnąć, a następnie znów opaść do początkowego poziomu w dzieży. Dosypać pozostałą ilość mąki, całość wymieszać i wyrobić, aż ciasto będzie pulchne. Pozostawić do wyrośnięcia, jak przy zaczynaniu. Odrywać kawałki ciasta, na podsypanej mąką stolnicy formować bochenki i wkładać je do przygotowanych blaszek. Dobrze jest je nakłuć w kilku miejscach patyczkiem. Przed włożeniem do pieca polać odrobiną wrzącej wody.
Upiec na złoty kolor.
Ciekawostki: Wyrób domowy o wyjątkowym smaku, pieczony w/g tradycyjnego przepisu stosowanego od wielu pokoleń. Wypiek chleba w dobrze nagrzanym piecu, opalanym drewnem, trwa ok. 1,5 godziny.
Przepis pochodzi z powiatu zambrowskiego.

Nadesłał: Maxell

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież