Wędliny Domowe
Drukuj

1. Cielęcina z udźca – 5,0 kg,
2. Sól – 0,24 kg
3. Saletra – 0,012 kg
4. Pieprz – 0,01 kg
5. Ziele angielskie – 0,005 kg
6. Liść laurowy – 6 szt
7. Kolendra – 6 ziaren
8. Łyżka sproszkowanego rozmarynu.

Zagotować 2 litry wody z solą, saletrą i przyprawami utłuczonymi w moździerzu; wystudzić. Za pomocą strzykawki wprowadzić solankę (szklankę) do głębszych warstw mięsa, zwłaszcza w okolice kości (25-30 nakłuć).
Szynkę ułożyć w kamiennym naczyniu , zalać solanką, przykryć talerzykiem, obciążyć i zostawić na 3 tygodnie, przewracając co 3 dni.
Wyjąć, osznurować, suszyć 6 godzin w przewiewnym, chłodnym miejscu.
Wędzić 6 godzin dymem zimnym lub godzinę gorącym.
Produkt średniej trwałości.

Autorzy: Tadeusz Barowicz i Wojciech Tatarczuch
Nadesłał: Maxell

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież