Wędliny Domowe
Drukuj

Moja wędzarnia.
Przesyłam Wam, jak prosiliście, bardziej szczegółowy opis budowy mojej wędzarni. Myślę, że może zainteresować koleżanki i kolegów myślących o własnej wędzarni.
Wybór miejsca, przygotowanie materiałów.


Palenisko z cegły rozbiórkowej o wym. 2,5 x 2,5 cegły na wylewanej płycie fundamentowej żelbetowej, wyłożone wewnątrz kształtkami szamotowymi na zaprawie szamotowej. Przewód kominowy z kształtek ceramicznych łączonych przy palenisku ( 2 kolejne spoiny ) na zaprawie szamotowej, pozostałe na cementowej. Zamontowałem szyber kupiony na wsi w sklepie metalowym ( dawny GS Samopomoc Chłopska ).
Fundament pod wędzarnię wylewany ,żelbetowy. Różnica między poziomem posadzki paleniska i posadzki wędzarni ok. 30 cm.


Palenisko od góry wykończone cegłą klinkierową z b. dokładnie wykonaną spoiną.
Dwie warstwy ścianki fundamentowej wędzarni wykonana z nietypowej cegły o wym. 20 x 10 x 5 cm, posadzka wyłożona płytkami podłogowymi Gres mrozoodporny.


Konstrukcja wędzarni wykonana z kantówek z rozebranych palet Euro , poziome listwy wzmacniające mają nawiercone wgłębienia pod kije wędzarnicze, konstrukcja dachu z kantówek 4 x 4 cm zakupionych w Castoramie łączonych okuciami ciesielskimi i na zaciosy. Cała konstrukcja przykręcona do cegieł kołkami rozporowymi.
Na tym etapie popełniłem błąd , który muszę teraz naprawić. Mianowicie powinienem wykonać " podsufitkę " na wysokości gdzie zaczynają się skosy dachu, - po prostu w tej przestrzeni zbiera się dużo mało wykorzystanego dymu.


Ściany wędzarni pokryte listwami boazerii sosnowej ( na pióro i wpust ).
Początkowo dach też miał być drewniany ( obawiałem się pokryć gontem z papy ) dlatego niepotrzebnie robiłem konstrukcję i kryłem listwami z boazerii. Mógł być tańszy materiał ( np. z rozbiórki palet ). W dachu zostawiłem otwór pod komin wykonany klejonych desek sosnowych sięgający dołem do poziomu gdzie zaczynają się skosy dachu.


Drzwiczki wędzarni wykonałem z grubszych ( 2,2 cm ) desek boazerii wzmocnionych od wewnątrz zetką, z zawiasami i zamknięciem kupionymi w Castoramie. Do wbetonowanych kątowników 4 x 4 cm przymocowałem słupki i konstrukcję zadaszenia na drewno.


Po konsultacjach zdecydowałem się pomalować wędzarnię Drewnochronem i pokryć gontem z papy , kilka razy "wygrzewałem" bez wsadu i myślę, że nie ma to wpływu na smak i jakość wędzonek. W przedniej ściance zamontowałem termometr do CO ale niestety przekłamuje i korzystam z elektronicznego - sondę wpuszczam przez komin bezpośrednio nad wędzonki.


Tak wygląda ze studnią - 17 marca 07 przy pierwszym tegorocznym wędzeniu kurczaczków aromatycznych Dziadka.


Wykonałem także bardzo pomocną suszarkę. Dach, podłoga i drzwiczki wykonane z płyty OSB, trzy boki z siatki przeciw insektom kupionej w Castoramie, drzwiczki zabezpieczone uszczelką okienną. W czasie suszenia można spokojnie iść na spacerek.



Wymiary suszarki pozwalają swobodnie wstawić ją do wędzarni - oszczędność miejsca.


Gęstość dymu reguluję dwoma deseczkami układanymi solo, na zakład lub w duecie na kominie.


Temperaturę i ilość dymu reguluje wspomniany szyber klinowany na odpowiedniej wysokości.


Wymiarowanie mojej wędzarni:


Materiały :

  1. Cegła rozbiórkowa na palenisko - ok. 60 szt. 0,20 zł/szt
  2. Cegła nietypowa na wędzarnię - 30 szt. ?
  3. Kanał dymowy ceramiczny - 6 szt. ok. 4,50/szt
  4. Boazeria na ściany wędzarni - ok. 5 m2. 26 zł/m2
  5. Zaprawa szamotowa - 5 kg 10,88 zł/5 kg
  6. Kształtki szamotowe 25 x 6 x 3 cm - ok. 25 szt. 1,90 zł/ szt
  7. Krawędziaki 4 x 4 cm dł. 210 cm - 5 szt. 7 zł/ szt.
  8. Drzwiczki (allegro) - 1 szt. 70 zł
  9. Zawiasy - 2 szt. 15 zł/szt
  10. Zamknięcie - 1 szt. 20 zł
  11. Gont z papy - 1 paczka - 3,15 m2 80 zł/ paczkę

Całkowity koszt oceniam na ok. 550 zł.

Więcej zdjęć z budowy mojej wedzarni oraz pierwszych wedzeń, znajdziecie tutaj: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1099

Pozdrawiam,
Jackosz

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież