Wędliny Domowe
Drukuj

Oto realizatorka większości bretońskich przepisów - Magali, nick na naszej stronie i forum Malutka:


Naleśniki:

Najlepsze naleśniki to są te z Bretanii nazywane po francusku crepes de froment to oznacza naleśniki z mąki pszennej, które podawane są na słodko i galettes de ble noir po francusku, co oznacza naleśniki z mąki gryczanej i podawane są na słono.

Przepis na naleśniki z mąki gryczanej

  • 1 kg mąki gryczanej,
  • 2 litry wody,
  • 1 szczypta soli gruboziarnistej,
  • 1 jajo
  • 60 g mąki pszennej

W naczyniu wymieszać sól i mąkę, następnie dodać 1/2 porcji wody, zostawić, aż mąka dobrze nasiąknie. następnie wymieszać i ubijać stale dolewając wodę aż ciasto stanie sie płynne i jednolite. Ubijać około 20 minut za pomocą ubijaczki ręcznej lub 5 min ubijaczką elektryczną, aby naleśniki były kruche. Pozostawić na 4 - 5 godzin aby odpoczęło i przeszło. Na naleśniki podawane w południe należy ciasto przygotować o 8 rano. Aby otrzymać lepsze naleśniki dorzucić w/w 1 jajo i 60 g mąki pszennej na 1 kg mąki gryczanej.

Galettes tak często nazywa sie naleśniki z mąki gryczanej podawane z ciepłymi kiełbasami, szynką, jajkiem, żółtym tartym serem, dorszem, sardynkami z grilla, łososiem wędzonym, a także różnego rodzaju nadzieniem: pomidorowym, porowym, cebulowym, i z owoców morza a także wiele innych zależnie od smaków i upodobań podniebienia.

Naleśnik nazywany COMPLET z szynką, jajkiem oraz tartym, żółtym serem:


Naleśniki z mąki pszennej - crepes de froment

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 6 - 8 jaj zależy od wielkości,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 torebki cukru waniliowego,
  • 1 szczypta soli,
  • 1200 ml mleka

Mąkę włożyć do salaterki i zrobić otwór, wrzucić jaja, cukier, rozpuszczone masło, olej i sól. Najpierw wymieszać składniki w otworze, potem wmieszać ostrożnie z mąką, następnie dodawać mleko tak aby ciasto było miękkie, płynne i jednolite. Wyrabiać przy pomocy drewnianej łyżki. Zaleca sie przygotować ciasto około 4 godziny przed smażeniem.

Naleśniki z mąki pszennej - drugi przepis

  • 1 kg mąki
  • szczypta soli
  • 500 g cukru
  • 2 l mleka najlepiej prosto od krowy
  • 6 jaj
  • 1 paczka cukru waniliowego

Wymieszać mąkę z cukrem i cukrem waniliowym, solą, dodać jajka wymieszać dodawać po woli mleka i mieszać, odstawić na co najmniej 2 godziny żeby odpoczęło.

Naleśniki z mąki pszennej można przygotować na bardzo wiele sposobów z różnymi dodatkami słodkimi lub słonymi.
Naleśniki na słodko można przyrządzić z cukrem, czekoladą, owocami, szczególnie dobre z bananami, bitą śmietaną, konfiturami różnego rodzaju - bardzo dobre z konfiturą z mleka tzn. kajmakiem, miodem i cytryną, migdałami a także flambees tzn. podpalone - skropione alkoholem takim jak rum, malibu, grand marnier; a także bardzo dobre są z lodami.

Naleśnik z masłem półsłonym - jeden z najbardziej popularnych:


Naleśnik z czekoladą, ulubiony przysmak dzieci i nie tylko:


Jak sami widzicie sposobów podania jest wiele to zależy od upodobania i wyobraźni. Jak zaznaczył oli wymieszać słone ze słodkim to jest przepis ulubiony mojej córki małej polskiej - bretonki, która zajada się naleśnikami co czwartek, bo to jest dzień na naleśniki. Jej ulubiony to jest naleśnik z tartym żółtym serem i czekoladą.
Pragnę zaznaczyć że w Bretanii istnieją specjalne restauracje - naleśnikarnie gdzie można zjeść naleśniki na słono i na słodko - są one jedną z większych atrakcji kulinarnych dla przybywających turystów.
Aha, przygotowywane są one na specjalnych maszynach zwanych tutaj billig, jest to podgrzewana na gaz lub elektryczna płyta żeliwna.
Można je teraz znaleźć także w Polsce.
Naleśniki są bardzo popularne i mogą być spożywane przez Bretończyków w ciągu całego dnia: na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacje jako przystawka lub deser.
W wielu rodzinach bretońskich organizuje się soiree de crepes zwane wieczorami z naleśnikami na które zaprasza się rodzinę, przyjaciół lub sąsiadów.
Według Bretończyków należy spożywać la galette lub crepes wyłącznie z cidrem - to już jest temat na inny post jeśli ktoś byłby zainteresowany mogę odpowiedzieć na Wasze pytania bo to też jest specjalność bretońska.

W miasteczku Quimper w departamencie Finistere, można spotkać odmianę naleśników z mąki pszennej nazywane koronkowe - dentelle. Przyjmują one formę małego rulonu, trochę spłaszczonego, są to naleśniki małe, zwinięte. Proces produkcji jest ściśle chroniony przez producentów, każdy z nich posiada własną recepturę, markę handlowa i upodobania.

Jeśli ktoś z Was życzy sobie jeszcze jakieś wiadomości na temat naleśników bretońskich jestem do Waszej dyspozycji.
Pozdrawiam gorąco z Bretanii i dobrych naleśników.
KENAVO AR VECHALL

linki do filmów zrobionych przez MALUTKA

http://www.youtube.com/watch?v=vFQ5KOkXH9c
http://www.youtube.com/watch?v=d7Bi0_b9hl8
http://www.youtube.com/watch?v=nfpTd_sB9CM
http://www.youtube.com/watch?v=H0x2A5tj4ks

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież