Wędliny Domowe
Drukuj

KIEŁBASA ŻMUDZKA:

  • 8 kg chudej wieprzowiny(łopatka, od szynki) - ja wykorzystałem mięso gulaszowe(chude)
  • 2 kg wołowiny bez kości (antrykot, zrazówka)
  • 300 g soli
  • 100 g cukru
  • pół szklanki spirytusu
  • 6-12 ząbków czosnku
  • 40 g mielonego pieprzu
  • 30 g mielonego ziela angielskiego
  • 30-40 g suszonego majeranku
  • jelita kiełbaśnice

Umyte mięso kroimy w kostkę.
Na patelni uprużamy sól i gorącą posypujemu mięso. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i wynosimy w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Przepuszczamy przez maszynkę z kiełbasianym sitkiem (ja użyłem 5 do wołowiny, a 13 do wieprzowego). Dodajemy cukier, przyprawy, spirytus i posiekany czosnek. Wyrabiamy około godziny (masakra).
Nadziewamy jelita i wieszamy w przewiewnym miejscu na 24 godziny.
Wędzenie:
2 dni w chłodnym dymie
2 dni w gorącym.
Następnie rozwieszamy na drążku i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Tak przygotowaną kiełbasę(bez gotowania)można przechowywać około 10 miesięcy.

Smacznego - Wratchild

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież