Wędliny Domowe
Drukuj

Wielkanocna baba Abratka

Wielkanoc to oprócz wspaniałych wyrobów wędliniarskich, także desery - a tu już tradycyjnie Baby drożdżowe, Makowce czy Mazurki


Chciałbym nieco przybliżyć temat z mojego punktu widzenia oczywiście, mając świadomość, że takie wyroby mają swoje "domowe tradycje", jak już wspomniałem przy okazji prezentacji receptury na pączki, w naszej pracowni bazujemy na jednej recepturze ciasta drożdżowego do wszystkich wyrobów i tak też jest w tym przypadku, jednak....- o ile do makowców czy strucli jest to, to samo ciasto, to na placki czy baby drożdżowe jest ono "powtórnie wzbogacone", czyli po sporządzeniu "ciasta podstawowego" dodajemy tłuszczu i cukru w ilości po 80 g, oraz 5 żółtek na każdy kilogram użytego ciasta i mieszamy do uzyskania "rozluźnionej" konsystencji (ciasto nie jest już sprężyste). Pod koniec mieszania dodajemy rodzynki lub cały zestaw bakalii i ewentualnie wzmacniamy smak substancjami smakowo-zapachowymi (polecam migdał) - zależnie od gustu.
Jeżeli chcielibyśmy wykonać ciasto w "jednym przebiegu", to należy zsumować składniki i od razu miesić do uzyskania właściwej konsystencji.
Przykładowa receptura mogła by wyglądać w zaokrągleniu następująco:

  • 1 l płynu (mleko, lub woda)
  • 150 g drożdży
  • 10 jaj całych
  • 25 żółtek
  • 0,8 kg cukru
  • 0,8 kg tłuszczu
  • ok 3 kg mąki
  • rodzynki, substancje smakowo zapachowe, sól

Oczywiście jest to spora ilość ciasta (ok. 14 babek o wadze 0,5 kg), więc należy przeliczyć je do własnych potrzeb.
Jako bonus dla łasuchów - zdjęcie moich mazurków:



Wesołych Świąt - Abratek

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież